Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ισπανία και το Μαρόκο επιδιώκουν να επανεκκινήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις στη σύνοδο του Ραμπάτ

Στο Μαρόκο βρίσκεται ο Ισπανός πρωθυπουργόςΠέδρο Σάντσεθ από χθες το βράδυ (1/2) συνοδευόμενος σχεδόν από την μισή κυβέρνηση του (12 υπουργοί) σε μία διμερή σύνοδο που επιχειρεί να κλείσει οριστικά την διπλωματική κρίση του 2021, μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ισπανία και το Μαρόκο επιχειρούν ένα στάδιο διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια προκειμένου να θεμελιώσουν μία σταθερή σχέση χωρίς τις συνεχείς κρίσεις των τελευταίων ετών. Η διπλωματική κρίση που οδήγησε και σε διακοπή των διμερών σχέσεων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 όταν στην Ισπανία νοσηλεύτηκε με κόβιντ ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γκάλι που για το Μαρόκο αποτελεί τον βασικό εχθρό του. Η αντίδραση του Μαρόκου ήταν άμεση καθώς άνοιξε τα σύνορα της στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα και τουλάχιστον 10.000 παράτυποι μετανάστες εισχώρησαν σε ισπανικό έδαφος.

Ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτιο του 2022 και ενώ είχαν αποχωρήσει από τη Μαδρίτη και το Ραμπάτ οι πρέσβεις των δύο χωρών, η Ισπανία υποχώρησε και υποστήριξε για πρώτη φορά την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας (πρώην ισπανική αποικία) , πρόταση που στηρίζει το Μαρόκο και αποτέλεσε το μήλο της έριδας. Ο Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε επίσημα το Ραμπάτ και τα σύνορα ξανάκλεισαν για κάθε παράτυπο μετανάστη που επιχειρούσε να εισέλθει στην Ευρώπη.

Στη σύνοδο αυτή υπογράφονται 24 συμφωνίες με το Μαρόκο που αποτελεί τον τρίτο εμπορικό εταίρο της Ισπανίας εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια μαροκινοί που διαβούν στην Ισπανία αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη κοινότητα.

Τα τελωνεία στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν κανονικά, νέα έργα στο Μαρόκο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν και θα υπάρξει πρόγραμμα συνεργασίας για την ασφάλεια και την τρομοκρατία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η παράτυπη μετανάστευση μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας έχει μειωθεί κατά 31% τον τελευταίο χρόνο, πολύ μακριά από τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στη διαδρομή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και των παράτυπων εισόδων μέσω Ιταλίας.

Η σύνοδος έρχεται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου, μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά από τη χώρα του Μαγκρέμπ να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και στο πλαίσιο των υποψιών για εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς «Catargate». Οι Ισπανοί σοσιαλιστές ευρωβουλευτές καταψήφισαν αυτό το ψήφισμα, σε αντίθεση με τη Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ανήκουν.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More