Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κάρπαθος ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

Γιατί οι τουρίστες επιλέγουν έναν συγκεκριμένο προορισμό; Με ποια κριτήρια αποφασίζουν να επισκεφτούν έναν τόπο; Πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα τι μπορεί να προσφέρει ένα Ελληνικό νησί στους επισκέπτες;

Με αυτό σκεπτικό οι τοπικοί φορείς στην Κάρπαθο διαμόρφωσαν το τουριστικό τους προϊόν και κατάφεραν να φέρουν το νησί στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ξένων.

Σύμφωνα με τον Τάσο Μηλιό, αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Όλα τα νησιά διαθέτουν τα δυο βασικά χαρακτηριστικά. Όμως συν τω χρόνω όλα αλλάζουν, και οι απαιτήσεις των επισκεπτών δεν θα πρέπει να  διαταράζουν, αλλά να εναρμονίζονται με τα φυσικά  χαρίσματα ενός τόπου. Το ίδιο πράττουν και οι κάτοικοι που προσαρμόζονται στις εξελίξεις και στις διαμορφούμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα χωριά αποτελούν μοναδικά τοπία που σεβάστηκε ο χρόνος και οι άνθρωποι.

Έτσι, η Κάρπαθος διαφημίζει την ήπια ανάπτυξη, τις χαμηλές τιμές, τις ποικίλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες, μια διαφορετική εμπειρία, που αποκλείει τον μαζικό- βιομηχανικό τουρισμό. Αυτό το μοντέλο καταλήγει αυτοκαταστροφικό και δεν έχει μέλλον.

Οι παράδεισοι πρέπει να διατηρήσουν την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους. Αλλιώς, βουλιάζουν κάτω από τόνους μπετόν των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, όπου ο επισκέπτης είναι ένα καρτελάκι στο χέρι, χάνει την προσωπική επαφή με τον τόπο, τις παραδόσεις, τα ακούσματα, την διερεύνηση της φύσεως και των γεύσεων που έχει να του προσφέρει. Αυτά δηλαδή που θα κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες από το ταξίδι. Γιατί οι ταξιδιωτικές περιπέτειες και οι διακοπές δεν είναι παρά συλλογή αναμνήσεων.     

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More