Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ουκρανία κάνει ασκήσεις στη Ζαπορίζια για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο

Ντυμένοι με λευκές και κίτρινες προστατευτικές στολές και εφοδιασμένοι με συσκευές για την ανίχνευση των επιπέδων ραδιενέργειας, Ουκρανοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συμμετείχαν σε άσκηση την Πέμπτη για να προετοιμαστούν για τον ενδεχόμενο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από το κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στην άσκηση στα περίχωρα της πόλης Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Σε μια σκηνή που είχε στηθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξασκήθηκαν στο να πλένουν με σαπούνι τους ανθρώπους και να παρέχουν θεραπεία σε άτομα που υποδύονταν θύματα από περιοχές που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν πληγεί από ραδιενέργεια.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο στα πρώτα στάδια του πολέμου. Τον τελευταίο χρόνο, έχει γίνει επίκεντρο ανησυχίας καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του εργοστασίου.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πρόσφατα, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας πρόκληση» στο πυρηνικό εργοστάσιο στα νοτιοανατολικά της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσαν διεθνείς εκπροσώπους για την πιθανή απειλή.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο εργοστάσιο, οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές σε μια τοποθεσία όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική και ψυχολογική βοήθεια, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Επόμενος σταθμός θα ήταν ένα προσωρινό κέντρο όπου οι άνθρωποι θα πλένονταν για να απομακρυνθεί η επιφανειακή ακτινοβολία και στη συνέχεια θα μεταφέρονταν σε σημεία εκκένωσης.

Πέρυσι, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η απειλή ατυχήματος στο εργοστάσιο, η Ουκρανία δημιούργησε ένα αρχηγείο αντιμετώπισης κρίσεων. Η άσκηση της Πέμπτης δεν ήταν η πρώτη τέτοιου είδους.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο, περίπου 300.000 άνθρωποι θα απομακρύνονταν από τις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην εγκατάσταση. Αυτό καλύπτει τέσσερις περιοχές: Ντνιπροπετρόφσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Μίκολαϊβ. Η εκκένωση θα ήταν υποχρεωτική.

Οι άνθρωποι θα μπορούν να πάρουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες. Λεωφορεία, τρένα και προσωπικά αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση από την πληγείσα ζώνη.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και την εξάπλωση της ακτινοβολίας, οι άνθρωποι θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές εντός της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, αλλά προετοιμαζόμαστε για το πιο κρίσιμο», δήλωσε ο Γιούρι Βλασένκο, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More