Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής στην ΕΡΤ: Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επηρεάζουν θετικά το Κυπριακό – Ευκαιρία να μπει στις ράγες

«Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την απαράδεκτη αξίωση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο», τόνισε σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως η Λευκωσία δεν συζητά άλλη λύση, πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως στόχος της Κύπρου είναι να φέρει τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή παράγοντα προς το μέρος της.

Η Λευκωσία εργάζεται για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, παραμένοντας όμως σταθερή στο νόμιμο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, διαμήνυσε η κ. Αννίτα Δημητρίου.

«Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις ελληνοτουρκικά επηρεάζουν θετικά το Κυπριακό, δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε μια ευκαιρία μέσα από την συγκυρία εξομάλυνσης των σχέσεων ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών να μπει στις ράγες και το Κυπριακό» τόνισε η κ. Δημητρίου, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες».

Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συζητήσει άλλη λύση πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Χρειάζεται να αντιληφθεί και ίδια η Τουρκία ότι πρέπει να εγκαταλείψει την απαράδεκτη αξίωση περί λύσης δύο κρατών, ουσιαστικά αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της εισβολής και της κατοχής (…) Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να φέρουμε τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή παράγοντα προς το μέρος μας».

Η Κύπρος τάσσεται υπέρ του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, με την κ. Δημητρίου να επισημαίνει όμως ότι η Άγκυρα απέχει παρασάγγας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θεωρώ ότι το κεφάλαιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας έχει λήξει. Παρόλα αυτά, η Κύπρος δεν θα είναι κάθετη ενάντια σε αυτά απλά και μόνο επειδή είναι η Τουρκία (…) Δυστυχώς όμως δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σημάδια ότι είτε θα εναρμονιστεί είτε θα τηρήσει όλα αυτά τα οποία πρέπει να πράξει».

Η Βουλή της Κύπρου αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες για ενισχύσει τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Λευκωσία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More