Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τεχνολογία δημιουργεί ήχους μέσα από το χορό

Πώς θα σας φαινόταν αν ο χορευτής υπαγόρευε στη μουσική το ρυθμό της; Τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Die Wolkeτο προσπαθούν εδώ και χρόνια με σύμμαχο την ψηφιακή τεχνολογία. Μέσα από την παράσταση synergy performing 3 μας δείχνουν πως το πετυχαίνουν σε αξιοζήλευτο βαθμό.

Η χορεύτρια ντυμένη με τους αισθητήρες κίνησης δίνει το ρυθμό στο προηχογραφημένο κείμενο να ακουστεί. Αντιστρέφοντας την τάξη των πραγμάτων κάνει τη μουσική να ηχήσει στο ρυθμό που τα μέλη της γράφουν το χώρο.

«Ήταν η ανάγκη μου να συνδέσω το χοροθέατρο, την performance με την τεχνολογία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η φαντασία πώς ο άνθρωπος δημιουργεί χώρο και χρόνο στη ίδια του τη φαντασία. Η ομάδα δουλεύει με όλα αυτά τα υλικά και κάθε φορά αναπτύσσει με διαφορετικό τρόπο κάθε ένα από αυτά τα υλικά», όπως αναφέρει η Δροσιά Τριαντάκη, χορεύτρια, χορογράφος και ιδρύτρια της DIE WOLKE.

Από το 2018 η ομάδα έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διάδρασης του performer με τη μηχανή δηλαδή τον υπολογιστή μέσω της ασύρματης επικοινωνίας.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία βάζουμε αισθητήρες πάνω στα σώματα των performers αυτοί οι αισθητήρες με τη σειρά τους στέλνουν τα στοιχεία για την κίνηση στους υπολογιστές προκειμένου να μετατραπούν σε ήχο να δημιουργήσουν ήχο ή να μεταβάλλουν ή επηρεάσουν ήχο που ήδη υπάρχει», όπως δηλώνει ο Ντάνι Τζος, μουσικός, προγραμματιστής της DIE WOLKE.

Mε έδρα τη Θεσσαλονίκη η ομάδα που φέρει το όνομα «Σύννεφο» πειραματίζεται αδιάλειπτα, ακόμα και με την εικόνα στη θέση του ήχου, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Die Wolke art group: Χορευτές και μουσικοί συμπράττουν με χρήση διαδραστικής τεχνολογίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More