Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η φρεγάτα «Ύδρα» απέτρεψε χτύπημα των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Ποιος ο ρόλος της στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Την πρώτη της εμπλοκή είχε τα ξημερώματα η Φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «’Υδρα» στο πλαίσιο της ευρωπαΪκής επιχείρησης ασφάλειας της ναυσιπλοϊας «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλήρωμα των 198 στελεχών της φρεγάτας, ενεργοποίησε τα οπλικά συστήματα εναντίον δύο εχθρικών μη επανδρωμένων drones των Χούθι, που απείλησαν εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να υποχωρήσουν. Ενεργός πλέον ο ρόλος της φρεγάτας και των στελεχών της, ήδη από την τρίτη ημέρα υπηρεσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα Ύδρα μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ.

Στην πρωϊνή της βάρδια, τα ξημερώματα, η φρεγάτα Ύδρα εντόπισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αεροσκάφη επιτήρησης, αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούθι για αναγνώριση ώστε να δώσουν θέσεις πλοίων στην περιοχή και με την απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής που έχει γίνει, δηλαδή άμεσα δεν εμπλέκεται το στρατηγείο της Λάρισας, από τη στιγμή που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος ή έμεσος κίνδυνος, ο κυβερνήτης του πλοίου έχει δικαίωμα να ανοίξει πυρ και όπως έγινε, με πυροβόλο που είναι στην πλώρη του πλοίου των 127 χιλιοστών, άνοιξε πυρ και έτσι απομακρύνθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η φρεγάτα Ύδρα δεν είναι μόνη της. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η φρεγάτα Hessen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν και άλλα πλοία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και σε υπηρεσία η συγκεκριμένη φρεγάτα από τη Δευτέρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η περίοδος προσαρμογής στην ευρύτερη περιοχή.

Παύλος Μαρινάκης για φρεγάτα «Ύδρα»: Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει και όπως ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής

Δήλωση για την επιχείρηση της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά θάλασσα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,  επισημαίνοντας ότι «η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία».

Συγκεκριμένα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε:

«Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More