Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χρήση του Διαδικτύου συνδέεται με μεγαλύτερη ευημερία, διαπιστώνει παγκόσμια μελέτη

Ο πιθανός αντίκτυπος του Διαδικτύου, και ιδίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς εγείρονται ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ψυχική υγεία.

Τώρα, μια νέα παγκόσμια μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OII), η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 168 χώρες, διαπιστώνει ότι η πρόσβαση και η χρήση του Διαδικτύου συνδέεται σταθερά με την ευημερία.

«Η ανάλυσή μας είναι η πρώτη που εξετάζει το αν η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και η τακτική χρήση του, σχετίζονται ή όχι με την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Przybylski, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το OII αναφέρει ότι ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης μεταξύ των νεαρών γυναικών. Ωστόσο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα συνολικά οφέλη της πρόσβασης στο διαδίκτυο δείχνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές που εξετάζουν αυστηρότερους νόμους, θα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα και όχι μόνο σε προσωπικές μαρτυρίες.

Ο Przybylski δήλωσε ότι τα προηγούμενα ευρήματα προέρχονταν από σχετικές μελέτες που εστίαζαν μόνο στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και από έρευνες που εξέταζαν κυρίως τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του Διαδικτύου, ιδίως στους νέους.

«Θα ήταν πραγματικά καλό να μπορούμε να στοχεύσουμε σε συμβουλές, εργαλεία και κανονισμούς για την προστασία των νέων, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν είναι χρήσιμα για αυτούς τους σκοπούς», δήλωσε.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Technology, Mind and Behaviour» ο Przybylski και ο Δρ. Matti Vuorre από το Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω συνεντεύξεων στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα από 168 χώρες στο πλαίσιο της παγκόσμιας δημοσκόπησης Gallup.

Η μελέτη δεν εξέτασε ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – στα οποία επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της πιο έντονης συζήτησης γύρω από την ασφάλεια στο Διαδίκτυο – αλλά υιοθέτησε μια ευρύτερη προσέγγιση για την αξιολόγηση της πρόσβασης σε αυτό. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2006 και 2021 από δύο εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 99 ετών σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή το χρησιμοποιούσαν τακτικά, ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 33.000 στατιστικά μοντέλα, που τους επέτρεψαν να διερευνήσουν διάφορες πιθανές συσχετίσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, τα προβλήματα υγείας και οι σχέσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο 85% των περιπτώσεων οι συσχετίσεις μεταξύ της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της ευημερίας ήταν θετικές και στατιστικά σημαντικές. Ωστόσο, το 5% των συσχετίσεων που συνέδεαν τη χρήση του διαδικτύου με την ευημερία της κοινότητας, ήταν αρνητικές, με τις περισσότερες από αυτές να παρατηρούνται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη δεν εξέτασε πόσο χρόνο περνούσαν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο ή για ποιο λόγο το χρησιμοποιούσαν, ενώ ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις, μπορεί να λήφθηκαν υπόψη.

Παρόλα αυτά, ο Przybylski δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι πολιτικές για την εν λόγω τεχνολογία να βασίζονται σε δεδομένα και ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο αντίκτυπος των όποιων παρεμβάσεων.

Η Δρ. Σουέτα Σινγχ, επίκουρη καθηγήτρια συστημάτων πληροφοριών και διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ούτε το Διαδίκτυο είναι ασφαλές ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακίνδυνα.

«Όσο και να θέλω να συμφωνήσω με αυτά τα ευρήματα και εύχομαι πραγματικά να είναι αληθινά στο σύνολό τους, δυστυχώς υπάρχουν αντίθετα στοιχεία και επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι αυτό δεν ισχύει», είπε, και αναφέρθηκε στην αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης στον Καναδά– με τα έφηβα αγόρια να πλήττονται ιδιαίτερα.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More