Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Gazprom Germania στο δρόμο της κρατικοποίησης

Στον πλήρη έλεγχο του γερμανικού κράτους οδηγείται η Gazprom Germania. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η γερμανική κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για την πλήρη κρατικοποίηση της θυγατρικής της Gazprom στη Γερμανία.

Η Gazprom Germania έχει περάσει από την περασμένη άνοιξη στον έλεγχο της γερμανικής Υπηρεσίας Δικτύων. Εξαιτίας των κυρώσεων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κινδύνευε με πτώχευση, όταν η Gazprom την πούλησε τον Απρίλιο σε Ρώσο επιχειρηματία. Αυτό θα οδηγούσε σε ακύρωση των συμβολαίων της Gazprom Germania για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, με δραματικές συνέπειες για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας.

Για την απαραίτητη ρευστότητα δόθηκαν το καλοκαίρι και πιστώσεις από την αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας “KfW” για την προμήθεια φυσικού αερίου από άλλους παρόχους. Αλλά η καταπιστευτική διαχείριση της Gazprom Germania έχει ορίζοντα ένα εξάμηνο.

Γι’ αυτό και στο αρμόδιο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας του «πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ καταστρώνονται σχέδια για να περάσει η εταιρία στον πλήρη έλεγχο του γερμανικού κράτους, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης Welt am Sonntag.

Για το σκοπό αυτόν έχει ιδρυθεί εταιρεία συμμετοχών (Securing Energy for Europe Holding SEEHG). Το υπουργείο Οικονομίας περιορίστηκε στη δήλωση ότι γνωρίζει για την ίδρυση της εταιρίας και στόχος της είναι «η διασφάλιση των προμηθειών στον τομέα της ενέργειας».

Η πρώτη παρέμβαση του γερμανικού κράτους την άνοιξη είχε θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επέμβαση σε ρωσική ιδιοκτησία και οδήγησε σε δραστικό περιορισμό των ροών ρωσικού αερίου. Μία νέα παρέμβαση πιθανότατα θα γίνει αφορμή για ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More