Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θάνατος Βενέδικτου ΙΣΤ’: Ενεργοποιείται πρωτόκολλο πένθους «αν και εγκατέλειψε τον παπισμό»

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, εν ενεργεία πάπας θα ηγηθεί σε κηδεία προκατόχου του, ενώ ο Βενέδικτος XVI, ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε από τον Μεσαίωνα, αποκηρύσσοντας τον παπικό θρόνο.  Θα έχει «πανηγυρική αλλά απλή κηδεία όπως ο ίδιος επιθυμούσε» , ανακοίνωσε το Βατικανό, ενώ στο εύλογο ερώτημα αν ενεργοποιείται το πρωτόκολλο πένθους  για κάποιον που είχε εγκαταλείψει τον παπισμό, απαντά το πρακτορείο AfP, μεταδίδοντας:

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τελετές εκλιπόντων επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, δεν χρειάζεται να συγκληθεί κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα, καθώς ο Φραγκίσκος — που επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Βενέδικτο το 2013 — παραμένει.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλα, η ταφή κάθε Πάπα πρέπει να τελεστεί μεταξύ τεσσάρων και έξι ημερών μετά το θάνατό του.

Το πώς και το πότε θα ταφεί συνήθως αποφασίζουν οι καρδινάλιοι που συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο και που διοργανώνουν επίσης το novemdiales, τις εννέα ημέρες πένθους του Βατικανού.

Η κηδεία του πρώην Πάπα θα γίνει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Πέμπτη στις 9:30 π.μ. (0830 GMT).

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού ενημέρωσε ότι ο πρώην Πάπας έλαβε τις τελευταίες ώρες της ζωής του «το χρίσμα του αρρώστου», ή «τελευταίας ιεροτελεστίας», όπως αποκαλείται συχνά, μια καθολική παράδοση στην οποία η ψυχή καθαρίζεται από τις αμαρτίες προετοιμάζοντας τη μετά θάνατον ζωή. Κοντά του ήταν ως την τελευταία στιγμή οι Memores Domini, τέσσερις κοινές θνητές, που ζούσαν μαζί του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Τετάρτη, τους Καθολικούς του κόσμου να προσευχηθούν γα τον ασθενή Βενέδικτο. Αργότερα τον επισκέφτηκε στο μοναστήρι Mater Ecclesiae μέσα στους κήπους του Βατικανού, το οποίο έγινε το σπίτι του Βενέδικτου όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Η σορός του Γερμανού Πάπα, του οποίου το γενέθλιο όνομα ήταν Τζόζεφ Ράτσινγκερ, θα παραμείνει στο μοναστήρι μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου οι πιστοί μπορούν να αποτίσουν τα σέβη τους για τρεις ημέρες.

Τέλος, το φέρετρο του Ποντίφικα θα μεταφερθεί  στις κρύπτες του Βατικανού για ταφή.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Βενέδικτος είχε επιλέξει να ταφεί στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου, από όπου απομακρύνθηκε το 2011 το λείψανο του Ιωάννη Παύλου του δεύτερου  επειδή αγιοποιήθηκε.

Το 2005 στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β‘, παρευρέθηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μαζί με αρχηγούς κρατών από όλο τον κόσμο.

“Το δαχτυλίδι του ψαρά”

Παραδοσιακά, όταν πεθαίνει ένας Πάπας, καταστρέφεται και το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» που φέρει σφραγίδα που φτιάχνεται ειδικά για κάθε νέο πάπα.

Όταν ο Βενέδικτος παραιτήθηκε, η όψη του δαχτυλιδιού χαράχτηκε με ένα “X” για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Πηγή:AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More