Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα φουντώσει η φωτιά και μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων;

Η έξαρση στην αντιπαράθεση του τουρκικού κράτους και των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς και στα πεδία του Β. Ιράκ και ιδίως της Β. Συρίας, είναι το θέμα που εξετάστηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) και ενόσω ξεσπούσε η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.  

Στην εκπομπή αναλύεται το σοβαρό επεισόδιο με την κατάρριψη τουρκικού βομβαρδιστικού drone από αεροσκάφος F16 των ΗΠΑ, στη περιοχή Χασάκα της Β.Συρίας, όπου οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG συνορεύουν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν στη Συρία.

Επιπλέον, εξετάζεται το ζήτημα της διαχείρισης των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, με αφορμή την απόφαση για απομάκρυνση 500.000 εξ αυτών από την Κωνσταντινούπολη όπου ζούνε, ενώ οι άδειες που τους είχαν δοθεί ήταν για να μείνουν εγκαταστημένοι σε περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Τέλος, γίνεται ένας απολογισμός των πέντε πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης από τον Ερντογάν, στο εσωτερικό και κυρίως την οικονομία, καθώς και στις εξωτερικές σχέσεις με τη Δύση και τη Ρωσία.  

Καλεσμένος για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων ήταν ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής πλέον Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά από το 2010 έως και τον Ιούνιο του 2023 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More