Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θείο Δράμα: Κατάνυξη από την οδό των Μαρτυρίων της Ιερουσαλήμ ως το λοφίσκο «Γολγοθά» της Κοζάνης

Με την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται το Θείο Δράμα, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου. Στην Ιερουσαλήμ, οι προσκυνητές περπάτησαν κατά μήκος της «οδού των Μαρτυρίων» επαναλαμβάνοντας τα τελευταία βήματα του Ιησού πριν από τη σταύρωση του, όπως υπαγορεύει η παράδοση. Φέτος παραβρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Κοζάνη: Πομπή προς το «Γολγοθά»

Η προσευχή σήμερα και κάθε μέρα είναι «Θεέ, σώσε τους Χριστιανούς και την Ιερή Γη και προστάτεψε τους από όλα τα δεινά και από τους πολέμους.» , είπε ο ιερέας στο Δρυόβουνο Κοζάνης, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε και φέτος στο Δρυόβουνο Κοζάνης η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο λόφο που οι ντόπιοι αποκαλούν Γολγοθά.

Μετά τη λειτουργία των μεγάλων ωρών πιστοί εξέρχονται από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά και με πομπή πηγαίνουν προς το “Γολγοθά”. Μετά την Αποκαθήλωση, οι μυροφόρες, παραλαμβάνουν το σώμα του Εσταυρωμένου και το μεταφέρουν και πάλι στον ιερό ναό του χωριού όπου προσκυνούν οι πιστοί.

Τρίπολη: Επιτάφιος από ένα εκατομμύριο πέρλες

O Επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης κάθε χρόνο αποτελεί έργο τέχνης. Δεν στολίζεται με λουλούδια, όπως συνηθίζεται, αλλά διακοσμείται στις τέσσερις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια και παραστάσεις από τη μεγάλη εκκλησία της Κωνστραντινούπολης. Διάκοσμος από ένα εκατομμύριο πέρλες. Σύμφωνα με τον Προιστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, είναι ιδέα που υλοποιείται από το 2012 και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

Ρεπορτάζ: Πέγκυ Μπρούσαλη, Μάκης Νασιάδης

Επιμέλεια βίντεο: Βάσω Τζανακάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More