Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν τα σχολεία – Νέα κακοκαιρία από Δευτέρα

 
Το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία της Θεσσαλίας θα χτυπήσει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Εργαζόμενοι στους δήμους και εθελοντές με σκούπες και λάστιχα στα χέρια κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να απομακρύνουν τις λάσπες και να είναι όλα έτοιμα για τους μαθητές.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τα συνολικά 1.034 σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορούν 1.226 μαθητές, στους δήμους Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Λαρισαίων, Κιλελέρ, Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Σοφάδων και Παλαμά.

Όσα σχολεία δεν είναι εφικτό να ανοίξουν την Δευτέρα, έχει αποφασιστεί η προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους, ενώ η μετακίνηση των μαθητών θα γίνεται με λεωφορεία.

Για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στην Μαγνησία, όπου το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο δεν επιτρέπει την μετακίνησή τους, το Υπουργείο Παιδείας θα τους παραχωρήσει tablet ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος, ζητώντας να διερευνηθεί πως άνοιξε το θυρόφραγμα και συνεχίζεται η ροή στον Παγασητικό από την πλημμυρισμένη Κάρλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτά ανιχνεύθηκαν και λύματα από τον Βιολογικό της Λάρισας που δεν λειτουργούσε για μέρες. 

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο νερό συνεχίζονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από τα αρμόδια κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου στους κατοίκους της Θεσσαλίας συνεχίζονται προληπτικά, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α σε παιδιά Ρομά.

Δυστυχώς, νέα κακοκαιρία αναμένεται από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, αν και μικρότερης έντασης από αυτή του Daniel.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν έως την επόμενη Τετάρτη τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την πολύπαθη Θεσσαλία.

Για το λόγο αυτό, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης,  ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Ιωάννης Μπρατάκος, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ηΥπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες,  ο Εκπρόσωπος ΑΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Επιτελάρχης Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ- Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, Υποστράτηγος Μιχαλόπουλος Γεώργιος, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς καθώς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.
 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Φρόσω Παύλου

Επιμέλεια: Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More