Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλία – Νεκρά ζώα: Η διαδικασία θερμικής διαχείρισης και τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας – Αυτοψία της ΕΡΤ

Στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.
Με την κάμερα της ΕΡΤ η Βαλέρια Δολαψάκη
κατέγραψε την ειδική θερμική επεξεργασία, ως και 200 τόνων την ημέρα, ώστε να αδρανοποιηθούν όλοι οι παθογόνοι οργανισμοί με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε καύση ή υγειονομική ταφή.

Εφαρμόζονται πρωτόκολλα της ΕΕ και οδηγίες και αυτό θα κληθούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε όσο μπορούμε από τη μεριά μας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μπορούμε να φτάσουμε και τους 200 τόνους τη μέρα, βέβαια αυτό εξαρτάται από την υγρασία που έχουν τα ζώα και από άλλους παράγοντες που μπορούν να μας αναστείλουν την πλήρη λειτουργία, εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της μοναδας διαχείρισης ΛΑ.Β.Υ.Σ Α.Β.Ε.Ε.. Αλκιβιάδης Ζιάκας.

Στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεωνμε ειδικές προστατευτικές στολές, μάσκες και γάντια επιχειρούν στην διαδικασία της αποκομιδής των νεκρών ζώων. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών των ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν. γίνονται όλα με πρωτόκολλο, με κανόνες και όρους ασφάλειας υγιεινής, επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Μαζί με τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις θα επιχειρήσουμε να συλλέξουμε τα ζώα, περισσότερο οικόσιτα. Θα θέλαμε να πούμε σε όλο τον κόσμο να μην αγγίζει τα ζώα, να τηρεί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτική Προστασία, τονίζει από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Απόστολος Μπίλλης.

Οι κίνδυνοι πάντα υπάρχουν αλλά έχουμε λάβει όλα τα μέσα και στολές και μπότες και μάσκες ειδικές και προσωπίδες και γάντια και έχουμε δώσει οδηγίες και στον κόσμο, πρόσθέτει ο προΙστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Χριστόδουλος Δρίβας.

Εκατοντάδες πνιγμένα ζώα παραμένουν ακόμα στα λασπόνερα μέσα σε στάβλους και μαντριά

Στο χωριό Μαγούλα η πρόσβαση προς τις κτηνοτροφικές μονάδες γίνεται μόνο με τρακτέρ. 

Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Ζώα πολλά νεκρά και ο στάβλος μας έμεινε με λίγα ζώα άδειος, λέει η κάτοικος Μαγούλας, Αποστολία Μπουρδούβαλη.

Περισσότερες από 90.000 είναι οι δηλώσεις για τα νεκρά ζώα, με την Περιφέρεια και τους δήμους να έχουν διαχειριστεί σχεδόν τα μισά από αυτά.

Η αποτέφρωση στη ΒΙΠΕ Λάρισας μπορεί να αντιμετωπίσει και 10.000 νεκρά ζώα σε 12 ώρες. Οι ρυθμοί θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο και θα έχουμε ολοκληρώσει σύντομα μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές μονάδες, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

Ξεκίνησε μετά τις οδηγίες απολύμανση σε όλες τις περιοχές που υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων, ακολουθεί απολύμανση για να μειώσουμε το ιικό φορτίο, όπως ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές που έχει ξεκινήσει οργανωμένα ο καθαρισμός των περιοχών, είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη, Δώρα Μήτρα, Μαρία Σταθοπούλου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Σοφία Πατραμάνη

Επιμέλεια βίντεο: Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More