Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: «Άλλη Μία»-Μαθητές και μαθήτριες από το Καλλιτεχνικό σχολείο Αμπελοκήπων δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους για τη βία κατά των γυναικών

Οι μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων, «Δημήτρης Χορν» της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια ταινία, που στέλνει το δικό της μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η ταινία μικρού μήκους “Άλλη Μία” πραγματεύεται το θέμα της βίας, ψυχολογικής και σωματικής που ασκείται σε γυναίκες λόγω του φύλου τους και των στερεοτύπων που την περιβάλλουν. Από το αρχικό «άλλη μία», η ταινία καταλήγει στο «άλλη καμία» και το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ξεκάθαρο. «Να μην γίνει άλλη μία το επόμενο θύμα, σπάστε την σιωπή. Καταγγείλετε τους βασανιστές σας, απαιτήστε τα νόμιμα δικαιώματα σας, απευθυνθείτε σε αυτούς που μπορούν να σας στηρίξουν χωρίς ντροπή, απορρίψτε τα στερεότυπα. Δεν φταίτε εσείς» είναι όσα θέλουν να εκφράσουν μαθητές και μαθήτριες με την ταινία τους.

Η ταινία “ Άλλη Μία” έγινε από μαθητές-μαθήτριες της Β’ Λυκείου κατά κύριο λόγο, με συμμετοχή και μαθητών της Α’ και Γ’ Λυκείου. Πήραν μέρος μαθήτριες και μαθητές και των τριών κατευθύνσεων (θέατρο-κινηματογράφος, εικαστικά , χορός) υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των καθηγητριών Ρένα Δανιλούλη και Όλγα Τερζή.

Η καθηγήτρια Ρένα Δανιλούλη μίλησε στο ertnews.gr για το project, και για το θέμα του, που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο, τονίζοντας ότι μέσα από τη δημιουργία της ταινίας, τα παιδιά μπήκαν περισσότερο στη θέση αυτών που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις και κατανόησαν τη θέση τους.

«Κάναμε την ταινία γιατί θέλουμε να πάρουμε μέρος σε ένα διαγωνισμό ταινιών όπου είχαμε πάρει ξανά μέρος και είχαμε βραβευτεί με το δεύτερο βραβείο στο ντοκιμαντέρ και θέλαμε και φέτος να το κάνουμε. Σκεφτήκαμε να φτιαξουμε κάτι για τις γυναικοκτονίες. Τα παιδιά σκηνοθέτησαν, έγραψαν το σενάριο και με την καθοδήγησή μου και μιας ακόμη καθηγήτριας, της Όλγας Τερζή, που το κάναμε μαζί. Τα σκίτσα τα έκαναν στον τομέα των εικαστικών και βοήθησαν πολύ και οι καθηγητές εκεί.

Είναι μια μυθοπλασία, όπου με αφορμή την ταινία «Στέλλα» (σ.σ. και το τραγικό της τέλος), μια καθηγήτρια βάζει μαθητές και μαθήτριες να κάνουν έρευνα αν υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα ακόμα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, δε φταίτε εσείς μιλήστε… όσο πιο πολύ μιλάμε αναγκάζουμε τους φορείς να γράφουν και να υπάρχει ένα πλαίσιο υποστηρικτικό».

Για το αν απασχολούν τα παιδιά αυτά τα ζητήματα η κα. Δανιλούλη, ανέφερε:

«Φυσικά υπάρχουν και παιδιά που έχουν συζητήσει με άτομα που έχουν αυτά τα στερεότυπα, κάποια παιδιά πιστεύουν ότι δεν αλλάζει τίποτα, κάποια όμως ότι πρέπει να το συζητάς για να αλλάξει. Αυτό που ήταν σαν κοινή αίσθηση των παιδιών είναι ότι κάνοντας αυτή την ταινία, μπήκαν περισσότερο στη θέση αυτών που το βιώνουν και δε μιλάνε, υπήρξε ενσυναίσθηση, γιατί για τα περισσότερα δε συμβαίνει αυτό, είναι πιο εξωστρεφή. Στην ταινία παρουσιάζεται ένα γκάλοπ το οποίο είναι μυθοπλασία, αλλά για να το κάνουν αυτό έκαναν έρευνα και είδαν ότι αυτές οι απόψεις υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μετά από σκέψη επιλέξαμε το τέλος να είναι πιο αισιόδοξο για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό, μπορεί όμως να λυθεί και να μην το αφήσουμε. Η ιδέα για την ταινία υπήρχε από το Σεπτέμβριο, αλλά ουσιαστικά αρχίσαμε να την υλοποιούμε από το Δεκέμβριο και τέλειωσε στα τέλη Μαρτίου».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στο link που ακολουθεί:

Η ταινία θα συμμετάσχει στο 14ο μαθητικό φεστιβάλ “Cinema Διάβασες;” στις κατηγορίες ταινία μυθοπλασίας, αφίσας και μουσικής σύνθεσης και θα επιδιώξει την συμμετοχή της και σε άλλα παρόμοια φεστιβάλ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More