Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνουν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στις 20:00, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Πολυλειτουργικό Κέντρο Κορδελιού Ευόσμου (Παρατσικόγλου & Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ελευθέριο – Κορδελιό), ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, δια της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Εθελοντισμού, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης. Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης να μην εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν αλλά να λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Για αυτόν το λόγο στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες για το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας και της προσφυγικής εγκατάστασης των Ελλήνων του Πόντου στις νέες πατρίδες.

Βασικό ποιοτικό στοιχείο αποτελεί και η παρουσίαση από μαθητές και μαθήτριες ιστορικών και εμβληματικών κειμένων, καθώς και τραγουδιών, σε συνδυασμό με εποπτικό υλικό, video κλπ.

Παράλληλα, το ιστορικό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το χορό «Σέρρα», τον Πυρρίχιο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More