Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση κήλης το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ- Α.Γεωργιάδης: «Η Β. Ελλάδα έδωσε τον παλμό την πρώτη ημέρα των μεταρρυθμίσεων»

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, και μετά το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και στο ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε η πρώτη απογευματινή επέμβαση, που αφορούσε κήλη.

Ασθενής ένας 67χρονος που πλέον αναρρώνει μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρέθηκε επίσης σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου υγείας. Στο ΑΧΕΠΑ η αναμονή φτάνει ακόμη και τους έξι μήνες, ενώ στο Παπαγεωργίου ξεπερνά ακόμη και τον ένα χρόνο.

Η Βόρεια Ελλάδα έδωσε τον παλμό, την πρώτη ημέρα με τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και τα απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή τους στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο μετά το Παπαγεωργίου είναι το δεύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε απογευματινό χειρουργείο σε 67χρονο ασθενή με βουβωνοκήλη.

Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής για χειρουργεία.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης είχε επισκεφτεί το Παπαγεωργίου, όπου έγιναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία (δύο ολικής αρθροπλαστικής γόνατος σε 67χρονο και σε 73χρονη και μία επέμβαση κήλης σε 54χρονο). Το κόστος αυτών των χειρουργείων θα καλυφθεί ως μια συμβολική κίνηση από το υπουργείο Υγείας, ενώ το κόστος άλλων περίπου 50.000 απογευματινών χειρουργείων θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στα νοσοκομεία Καβάλας, σε 86χρονη που είχε βουβωνοκήλη και Αλεξανδρούπολης, σε 71χρονο που είχε υδροκήλη.

«Η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη είναι οι πρώτες πόλεις στα νοσοκομεία των οποίων διενεργήθηκαν με απόλυτη επιτυχία απογευματινά χειρουργεία. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη περηφάνια που τα καταφέραμε και είμαστε εδώ. Να διαβεβαιώσω όλους τους ασθενείς ότι θα παρακολουθούμε τη μεταρρύθμιση από κοντά και ότι θα είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε οτιδήποτε τυχόν χρειαστεί» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης ευχαριστώντας όλο το υγειονομικό προσωπικό που συνέβαλε στα απογευματινά χειρουργεία.

«Είμαστε ευτυχείς που κάποιοι συμπολίτες μας ήδη βρήκαν λύση στο πρόβλημά τους στις μεγάλες αναμονές. Και νομίζω ότι αν δώσουμε λίγο χρόνο στη μεταρρύθμιση, καλόπιστα και χωρίς τις συνήθεις συγκρούσεις που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, και δουλέψουμε για να πετύχουν, θα έχουμε δώσει στους ασθενείς μας μια επιπλέον επιλογή για να λύσουν τα προβλήματά τους και θα έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφόδια για να συνεχίζει πολλές δεκαετίες ακόμη να είναι ισχυρό. Θέλω να πω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας κρίκος πρώτος από τη συνολική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Στο σχέδιο νόμου που έχουμε σε διαβούλευση υπάρχει το άρθρο για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ που είναι το δεύτερο βήμα της μεταρρύθμισης και το τρίτο βήμα θα είναι όταν θα επιτραπεί και στους ιδιώτες γιατρούς, υπό όρους και προϋποθέσεις και τηρώντας τις υποχρεώσεις που έχουν και οι γιατροί του ΕΣΥ στο σύστημα να μπορούν και αυτοί να εργάζονται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι έτσι αρχίζει ένας κύκλος που θα αλλάξει τελείως το περιβάλλον εργασίας, θα κάνει πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμσιτοκλέους, από την πλευρά του, δήλωσε ότι σήμερα έκαναν «πρεμιέρα» τα απογευματινά χειρουργεία στα τέσσερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής και πρόσθεσε: «Η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, ο πρώτος μεγάλος άξονας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ έτσι ώστε για να ξαναγίνει κραταιό, για να ξαναγίνει ελκυστικό, για να παρέχει τις υπηρεσίες στους συμπολίτες μας με ποιότητα και στον χρόνο στον οποίο θα πρέπει να τις λαμβάνουν. Η κατεύθυνση είναι προς την ενίσχυση του ΕΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλες οι ενέργειές μας μαζί και τα επόμενα βήματα, τα οποία θα δείτε τους αμέσως επόμενους μήνες για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».

Πρώτη απογευματινή επέμβαση πραγματοποιήθηκε και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ένας 70χρονος από τη Ροδόπη υποβλήθηκε σε επέμβαση ουρολογικής φύσης, ενώ ήταν στην αναμονή από το 2020.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου – Δημήτρης Σταματάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More