Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Η καλλιέργεια μικρολαχανικών κερδίζει έδαφος

Microgreens ή μικρολαχανικά ονομάζουμε όλα αυτά τα φυτικά είδη λαχανικών, οσπρίων και σιτηρών, που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (έως 15 ημέρες) μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες. Τότε συγκομίζονται και καταναλώνεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο καλλιεργητής Παναγιώτης Βαφειάδης από το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

Η καλλιέργεια μικρολαχανικών δεν γίνεται στο έδαφος, αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης των φυτών και συχνά γίνεται σε εσωτερικό χώρο. Μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία και σε εξωτερικό χώρο καθώς χρειάζονται το ηλιακό φως. Τα μικρολαχανικά είναι τα κανονικά λαχανικά που καλλιεργούμε. Πλέον η χρήση των μικρολαχανικών στη διατροφή έχει διευρυνθεί και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σε φρουτοχυμούς, smoothies, γλυκά και άλλα.

Τα μικρολαχανικά καταναλώνονται συνήθως ωμά, ενώ μελέτες έχουν δείξει πλέον τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και θρεπτική αξία ακόμα και πιο μεγάλη από τα ίδια φυτά αν θα συγκομίζονταν μεγάλα, πρόσθεσε ο κ. Βαφειάδης.

Υπάρχουν περίπου 100 είδη φυτών που καλλιεργούνται ως μικρολαχανικά και baby λαχανικά. Στα μικρολαχανικά ανήκουν τα περισσότερα λαχανικά (φυλλώδη και μη) καθώς και αρκετά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (microherbs).

Ρεπορτάζ Ν. Πιτσιακίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More