Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Ικανοποιημένοι οι πολίτες με το πρόγραμμα “ανακυκλώνω ..αλλάζω συσκευή”

Ανοίγει αύριο το πρόγραμμαανακυκλώνω ..αλλάζω συσκευή“, το οποίο επιδοτεί την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με νέες καλύτερης ενεργειακής απόδοσης.  Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50% του κόστους συσκευών, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, δηλαδή από 135 -710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο ηλεκτρικής συσκευής που θα ανακυκλώνεται. Εκτιμάται ότι, μέσω της αντικατάστασης, η μείωση ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμαίνεται μέχρι και 40% σε ετήσια βάση και οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι μειωμένοι 400 ευρώ ανά έτος.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με το πρόγραμμα, εκτιμάται να φτάσει τις  209.000 μεγαβατόρες τον χρόνο που αντιστοιχεί με την κατανάλωση ενέργειας 100.000 κατοίκων σε μία πόλη.
Τον δρόμο της ανακύκλωσης παίρνουν παλιά ενεργοβόρα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Με το πρόγραμμα “ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή”, επιδοτείται η αντικατάστασή τους με νέα, καλύτερης απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr που ανοίγει αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τους κωδικούς taxisnet και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιδότηση από 30-50% για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ. Την Τρίτη ανοίγει για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 και 2, στις 22 Ιουνίου θα ανοίξει για τα ΑΦΜ σε 1, 2, 3 και 4 κ.ο.κ. Θα παραμείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες, μέχρι και τις 5 Ιουλίου και η αγορά της ηλεκτρικής συσκευής από τους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Το τελικό ποσό της έκπτωσης κυμαίνεται από 135 -710 ευρώ, ανάλογα με το εισοδηματικό κριτήριο, τον τόπο κατοικίας αλλά και τον τύπο και τα χαρακτηριστικά συσκευής που ανακυκλώνεται.

Πλαφόν θα υπάρχει στην επιδότηση κλιματιστικών που κυμαίνεται στα 204 ευρώ για  χαμηλής απόδοσης και φτάνει τα 710 ευρώ για τα υψηλής.
Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Για την επιλογή των τελικών ωφελουμένων, θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Θα μοριοδοτούνται ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές και οι οικογένειες με ΑΜΕΑ.
Όσοι δεν επιλεγούν θα είναι επιλαχόντες, ενώ, το επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα για ανακύκλωση επαγγελματικών ψυγείων.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More