Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: “Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): Μία μικρή αναδρομή στο έργο του”

Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 18.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση: «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μία μικρή αναδρομή στο έργο του», που πραγματοποιείται  στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023, την οποία επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως τις 30/11/2023.

Στιγμές από τον μεγάλο φωτοδημοσιογράφο, τον Νικόλα, που έφυγε νωρίς, την Άνοιξη του 2022, θυμήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ, ο αδελφός του Γιώργος. “Ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος, ο οποίος βοήθησε νέα παιδιά που σήμερα διαπρέπουν, με τη φωτογραφία να είναι τα πάντα για αυτόν”, είπε ο Γιώργος Γιακουμίδης, προσθέτοντας ότι είχε ιδιαίτερο μάτι και έκανε extreme πράγματα, όπως ρεπορτάζ μέσα στον βυθό.

Ο Νίκος ξεκίνησε τις φωτογραφικές του διαδρομές το 1982. Η ποιότητα της δουλειάς του ήταν η αιτία της συνεργασίας του με τα μεγαλύτερα ξένα πρακτορεία, όπως το Reuters και το Associated Press. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ήταν παρών και κατέγραφε με το φακό του τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, όπως οι σεισμοί σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, οι φωτιές στο Άγιον Όρος το 2003, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της G8 το 2003, οι φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 2006, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, την ελληνική κρίση.

Στην παρούσα έκθεση γίνεται μία προσπάθεια αναδρομής στο έργο του, χωρίς όμως να αποτελεί πλήρη παρουσίαση του έργου του. Αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση των πρωτότυπων αρχείων του συνιστούν τη βασική αιτία που απουσιάζουν πολλές εμβληματικές εικόνες του. Παρουσιάζεται όμως ένα ικανό δείγμα φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα και σαλόνια στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Ο ίδιος παρήγαγε εικόνες-σύμβολα, μαρτυρίες μιας ταραγμένης εποχής που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές των φωτορεπόρτερ.

Διαβάστε ακόμη

Thessaloniki PhotoBiennale: Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More