Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Συκεών έσβησαν φωτιά στο δάσος-Άσκηση ετοιμότητας για υπεύθυνους πολίτες

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης έσβησαν φωτιά στο δάσος. Δεν αποτελεί πραγματικότητα αλλά το σενάριο βιωματικής άσκησης πολιτικής προστασίας, με θέμα “Υπεύθυνοι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του σχολείου και του συλλόγου εκπαιδευτικών, στην οποία ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη προθυμία το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα παιδιά έμαθαν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού και αντιμετώπισαν μαζί με τους ειδικούς μία δασική πυρκαγιά στην Δενδροφυτεία. Στο προαύλιο του σχολείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδηςο αν. προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μηνάς Μοναστηρίδηςο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ Στέλιος Βαϊρλής με μέλη της ομάδας και ο Βασίλης Βίτσας μαζί με τον Νικήτα Βαρσαμά από την άλλη εθελοντική διασωστική ομάδα του δήμου, Τα Αρκούδια

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες, αφού άκουσαν προσεκτικά ορισμένες εισαγωγικές οδηγίες από τον αντιδήμαρχο και τον αν. προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας, μαθαίνοντας στην πράξη τι κάνουμε αν γίνει σεισμός σε ώρα μαθήματος. Έμαθαν όμως και τι πρέπει να κάνουν αν βρίσκονται στο σπίτι αλλά πήραν μαζί τους και ένα ενημερωτικό έντυπο με οδηγίες προκειμένου να το μελετήσουν μαζί με τους γονείς τους και να οργανώσουν το οικογενειακό σχέδιο δράσης σε περίπτωση σεισμού.  Μετά τον σεισμό, σειρά είχε η κατάσβεση πυρκαγιάς στο δάσος. Με τη βοήθεια των εθελοντών των δύο διασωστικών ομάδων και αφού έμαθαν αρχικά πώς λειτουργεί το Πυροσβεστικό σώμα και οι εθελοντές μόλις κληθούν σε πυρκαγιά, οι μαθητές κατέσβησαν μόνοι τους τη φωτιά στη Δενδροφυτεία. Ευτυχώς η φωτιά άναψε στο πλαίσιο της βιωματικής δράσης για τους μαθητές γι’ αυτό και ήταν μικρή και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τις δύο ομάδες των μαθητών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Συκεών Ευαγγελία Τύμπα, η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο των ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν κάθε χρόνο οι μαθητές του σχολείου. «Σκεφτήκαμε πως, αφού ο δήμος μας διαθέτει τόσο δραστήριο τμήμα Πολιτικής Προστασίας αξίζει να οργανώσουμε αυτή τη δράση για να δουν τα παιδιά από κοντά επαγγελματίες να τους μιλούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και να έχουν την ευκαιρία της βιωματικής συμμετοχής ώστε να αποκομίσουν πολύ περισσότερα για τόσο κρίσιμα ζητήματα».  Στην ουσία, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, οι μαθητές παρακολούθησαν μία μικρογραφία του τετραημέρου δράσεων που παρουσιάστηκαν την περασμένη Άνοιξη στην Δενδροφυτεία υπό τον γενικό τίτλο «Εν δράσει μαζί, Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός» από τον δήμο σε συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Η διοργάνωση, που κατέστησε για τέσσερις μέρες πεδίο δράσης το Άλσος Συκεών(Δενδροφυτεία), άφησε πίσω της τις καλύτερες εντυπώσεις από άποψη συμμετοχής και απήχησης στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα και πρόκειται να γίνει θεσμός. Διαθέσιμοι και πρόθυμοι να επαναλάβουν τις ασκήσεις που παρουσίασαν στο 2ο δημοτικό και σε όσα σχολεία του δήμου το επιθυμούν, δηλώνουν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Τσακιρίδης όσο και ο αν. προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μηνάς Μοναστηρίδης, τονίζοντας τη σημασία που έχουν αυτές οι βιωματικές δράσεις στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των παιδιών, της ευιασθητοποίησής τους αλλά και της διασφάλισης της απαραίτητης ετοιμότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, εφόσον χρειαστεί να αντιμετωπίσουν έκτακτα φαινόμενα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More