Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Στο Φίλυρο έως τα τέλη του 2025 το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής

Τη διαδικασία επανεκκίνησης της κατασκευής των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, ανακοίνωσε  το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς οι προσφορές για την κατασκευή τους ήταν υψηλότερες από τις προβλεπόμενο κόστος. Ωστόσο, η διοίκηση του Ιδρύματος δεν σταμάτησε τις επαφές και με τη βοήθεια του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο, και της εταιρείας του, ανετέθη στον Όμιλο ΑΒΑΞ η κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος:
“Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού .Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας, πως, ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας, προς όφελος της κοινωνίας” δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.
Τα τρία νέα νοσοκομεία, θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων δολαρίων.Τo παιδιατρικό νοσοκομείο  θα ανεγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Και θα είναι το πρώτο, αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αττικής. Θα παρέχει τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα διαθέτει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νεογνών και παιδιών. Σε άλλο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Σε ένα τρίτο κτήριο, θα στεγαστούν οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας.

Οι αρχιτεκτονικές μακέτες εντυπωσιάζουν και δείχνουν ότι τα κτήρια αυτά θα αποτελέσουν σπάνια δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ο κ. Renzo Piano σημειώνει:

“Tα τρία αυτά νοσοκομεία καθιερώνουν τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας, αγκαλιάζοντας, ταυτόχρονα, τις ανθρωπιστικές αξίες. Η οπτική και φυσική επαφή με το περιβάλλον, το φυσικό φως και η ομορφιά, η αρχέγονη ομορφιά, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτού του έργου”.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2025

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More