Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην επιστροφή από την Τουρκία μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά την άφιξη της αποστολής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που επέστρεψε το βράδυ από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Με χειροκροτήματα και δάκρυα χαράς, οι οικογένειες των διασωστών υποδέχθηκαν τους 27 εθελοντές, που συνέδραμαν στις έρευνες για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, στις περιοχές που ισοπέδωσε ο φονικός σεισμός.

Η υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Γκιοκτσέ Οβέρ, υποδέχθηκε την αποστολή, δίνοντας μια ανθοδέσμη με λουλούδια στον επικεφαλής Ιωάννη Παπαστάθη.

«Τα συναισθήματα είναι πολλά, σύνθετα, ανάμεικτα. Στο αεροδρόμιο, όπου περνάγαμε, μας αναγνωρίζανε, βλέπανε το έργο μας και μας χειροκροτούσαν», δήλωσε ο κ. Παπαστάθης.

«Πόλεμος έχει γίνει εκεί, μεγάλη καταστροφή», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ήρωες οι διασώστες, αλλά οι κάτοικοι που θα συνεχίσουν να είναι αντιμέτωποι με τις δυσκολίες. «Κάποιοι μας είπαν ήρωες, δεν είμαστε εμείς οι ήρωες, ήρωες είναι αυτοί. Εμείς το αντιμετωπίσαμε αυτό για πέντε, έξι, εφτά μέρες. Θερμοκρασίες -6, -7. Αυτοί θα συνεχίσουν, όμως».

Είπε ότι άφησε πίσω του φίλους και ότι τους συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. «Επιχειρήσαμε σε 13 κτίρια, το κάθε κτίριο είχε τα δικά του συναισθήματα. Συγκινήσεις, ξεκινάς από εκεί. Υπάρχουν ζωντανοί; Όλοι θεωρούν ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί. Δουλεύεις, δουλεύεις, με ασφάλεια, πάνω από όλα και προσπαθείς να έχεις αποτέλεσμα. Βοηθήσαμε, βγήκαν κάποιοι ζωντανοί. Κάτι που δεν ακούστηκε, βρήκαμε και νεκρούς. Θέλουν οι δικοί τους άνθρωποι και τον πεθαμένο, τον θέλουν να τον βγάλουμε. Ξέρουν ότι είναι πεθαμένος, «σε παρακαλώ βγάλε τον» λένε».

Η ΕΟΔ λειτούργησε πάντα υπό τις οδηγίες της τουρκικής AFAD χρησιμοποιώντας όλο το διασωστικό εξοπλισμό που είχε στη διάθεσή της.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More