Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Το κοχλιακό εμφύτευμα αλλάζει την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα ακοής

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής έχει καθιερωθεί η 3η Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, 460 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης για την απώλεια ακοής.

Όπως είπε ο καθηγητής ΩΡΛ ΑΠΘ και Διευθυντής της Β΄πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Κώστα Μάρκου, πολύτιμο στα άτομα με κώφωση αναδεικνύεται το κοχλιακό εμφύτευμα. Ο 6,5 ετών Μάριος, που γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα ακοής, ζει μία κανονική καθημερινότητα χωρίς προβλήματα, χάρις στην επιστήμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η εξέταση της ακοής πρέπει να γίνεται από τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού, καθώς είναι η βασικότερη αίσθηση, αφού επηρεάζει και τον λόγο. “Ενα παιδάκι το οποίο δεν θα αποκτήσει ακοή μέχρι τα 3 ή το πολύ τα 5 του χρόνια, δεν θα μπορέσει και να μιλήσει και να διαβάσει τα χείλη, καθώς ο εγκέφαλος εκχωρεί τους νευρώνες που δεν έχουν δημιουργηθεί σε άλλες αισθήσεις, όπως την όραση, συνεπώς δεν υπάρχει νεύρο για να φτάσει στον εγκέφαλο και να μπει το κοχλιακό εμφύτευμα”, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ και υπεύθυνος Ακουολογικού ΩΡΛ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Νικολαϊδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More