Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Θωρακίζεται» η ελληνική γύρη έναντι των ελληνοποιήσεων

Την ταυτοποίηση της ελληνικής γύρης με επιστημονική τεκμηρίωση, ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μελλισσοκόμων, σε συνεργασία με το τμήμα Μελισσοκομίας του ΑΠΘ.

Στόχος του Συλλόγου είναι να προστατευτεί ο παραγωγός και ο καταναλωτής από τη δράση κυκλωμάτων που εισάγουν το προϊόν και το «βαφτίζουν» ελληνικό.

Όπως φαίνεται στα πλάνα του ρεπορτάζ, ο μελισσοκόμος Παύλος Μπαγιάτης, αποσπά προσεκτικά από την κυψέλη την γυροπαγίδα και αδειάζει το περιεχόμενό της σε ένα βάζο. Πολύ σύντομα αυτό το φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, θα μπορεί να ταυτοποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια για την προέλευσή του.

Για την τεκμηρίωση του φακέλου συλλέχθηκαν δείγματα γύρης από όλη τη χώρα και μελετήθηκαν στο εργαστήριο τόσο ποιοτικά, όσο και ως προς την ταυτότητα της προέλευσής τους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι με την ταυτοποίηση της ελληνικής γύρης, να θωρακιστεί το προϊόν από τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Τα κυκλώματα όπως καταγγέλλουν οι μελισσοκόμοι εισάγουν γύρη με 8 ευρώ το κιλό και αφού τη βαφτίσουν ελληνική την πουλάνε με 30 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι, για να ξεχωρίσει κανείς την εισαγόμενη.

Ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη με επιτυχία στο Βασιλικό Πολτό, με την ταυτοποίησή του να έχει ολοκληρωθεί από το 2018, θωρακίζοντας το προϊόν από τις ελληνοποιήσεις.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More