Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Ψαλτοπούλου στο ΕΡΤNews για παρβοϊό: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν για σοβαρή νόσηση

«Ο παρβοϊός είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει θα λέγαμε συνήθως είτε και ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή να το έχουμε κολλήσει και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας το έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο είτε περισσότερο εμφανές» ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος-καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ στην εκπομπή «Συνδέσεις». Παράλληλα τόνισε «υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι που αναφέρατε μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη».

Παρβοϊός: Γιατί συνδέθηκε με τον θάνατο παιδιού 3,5 ετών – Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

«Στα επιδημιολογικά στοιχεία που βλέπουμε τα ευρωπαϊκά το ECDC τον Απρίλιο έχει αναφέρει χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία, αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β 19 που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός, που αφορά στη Δανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών.
Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών και αυτό που βλέπουμε είναι όπως είδαμε και σε αυτή την περίπτωση, κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτοί που επηρεάστηκαν και νόσησαν αρκετά παιδάκια».

Τι είναι ο παρβοϊός, ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουμε – Ο Θ. Ζαούτης εξηγεί στο ΕΡΤNews

Σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε η καλεσμένη της εκπομπής ανέφερε ότι το FDA λέει ότι «όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε. Είναι κυρίως με την αναπνευστική οδό που μεταδίδεται και κυρίως οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι οι εγκυμονούσες, τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένοι άτομα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More