Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιαπωνία: Έρευνα για σχέσεις κυβερνητικών βουλευτών με την αίρεση « Σέχτα της Σελήνης»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida διέταξε κυβερνητική έρευνα για την Εκκλησία της Ενοποίησης μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe τον Ιούλιο.

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον Ιούλιο αποκάλυψε στενούς δεσμούς μεταξύ της θρησκευτικής ομάδας, γνωστής ως «Σέχτα της Σελήνης» (Secta Moon), με βουλευτές από το κόμμα στην εξουσία, αναφέρουν το AFP και το Reuters.

Ο δράστης της δολοφονίας, Tetsuya Yamagami, ήταν έξαλλος με την αίρεση, στην οποία η μητέρα του είχε κάνει σημαντικές δωρεές, καταστρέφοντας την οικογένεια και κατηγόρησε τον Abe ότι προώθησε την οργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, οι αποκαλύψεις για τους δεσμούς της αίρεσης με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στην Ιαπωνία συνέβαλαν στην πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Fumio Kishida.
Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο σήμερα Δευτέρα(17/10), ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά θύματα» της αίρεσης της Σελήνης και των σχετικών ομάδων. Θύματα που κατέληξαν στη φτώχεια ή αντιμετώπισαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.

«Οι προσπάθειες που γίνονται για να τους βοηθηθούν είναι ακόμη ανεπαρκείς», επομένως «η κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμά της να ερευνήσει την Ενωτική Εκκλησία δυνάμει του νόμου για τις θρησκευτικές οργανώσεις», δήλωσε.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αναθεωρήσει ορισμένους νόμους για να διευκολύνει την ακύρωση των συμβάσεων και “θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη της κακοποίησης παιδιών και θα βοηθήσει τα παιδιά των οπαδών της (αίρεσης) όσον αφορά την εκπαίδευση και την απόκτηση θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε o Kishida.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έρευνα που ανακοινώθηκε  θα έχει ως στόχο να καθορίσει εάν η Εκκλησία της Ενοποίησης έχει βλάψει το δημόσιο καλό ή έχει διαπράξει πράξεις ασυμβίβαστες με το καθεστώς της ως θρησκευτικής ομάδας.
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταγή διάλυσης βάσει του νόμου περί θρησκευτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία της Ενοποίησης θα έχανε το καθεστώς και τις φορολογικές απαλλαγές της, αλλά θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μόνο δύο θρησκευτικές ομάδες έχουν γίνει στόχος μιας τέτοιας εντολής στην Ιαπωνία, μία από αυτές είναι η αίρεση Aum Shinrikyo, η οποία πραγματοποίησε την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995.

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More