Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκπνέει ο χρόνος για μισθωτήρια συμβόλαια και διορθώσεις στο Ε9

Ένα δεκαήμερο ακόμα έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια που έληξαν στο τέλος του 2022, και να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9.

Στο τέλος Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των μισθωτηρίων συμβολαίων τα οποία έληξαν πέρυσι το Δεκέμβριο και δεν έχουν δηλωθεί με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Στο μέτρο εμπίπτουν 978.051 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Τέλος Ιουνίου λήγουν και τα χρονικά περιθώρια, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στο έντυπο Ε9, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ που έχει προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.  

Με την εκπνοή της προθεσμίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μειώνοντας το ποσό των μηναίων δόσεων που θα εξοφληθούν έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE:

Επιλέγετε το έτος για το οποίο θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέγετε τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
Μπορείτε να εισαγάγετε ή να μεταβάλετε ή να διαγράψετε το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώνετε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης προβαίνετε σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιείτε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία.
Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψετε τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και  ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να σας ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε καλό θα είναι να αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγχετε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέγετε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμείτε μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More