Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιντερπόλ: Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα παίρνει διαστάσεις «πανδημίας»

Η διεθνής συνεργασία και o εκσυγχρονισμός με ψηφιοποίηση των μέσων της αστυνομίας είναι τα καλύτερα αντίδοτα ενάντια σε μια παγκόσμια «πανδημία» οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο νέες προόδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τις εγκληματικές του δραστηριότητες.

Αυτό είναι το όραμα του Ahmed Naser Al-Raisi, ενός στρατηγού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που προεδρεύει της Interpol από το 2021 και που υπογραμμίζει σε μια συνέντευξη στην EFE στη Βιέννη την τεράστια αξία αυτού του αστυνομικού δικτύου που συγκεντρώνει 195 κράτη για ανταλλαγή πληροφοριών.

«Το διεθνικό έγκλημα έχει γίνει από μόνο του πανδημία. Επηρεάζει τους πάντες, αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μοιραζόμαστε πληροφορίες και να τους δίνουμε ύψιστη προτεραιότητα», λέει.

Ο Al-Raisi, ο οποίος βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα για τη Γενική Συνέλευση της Ιντερπόλ που διεξάγεται από την Τρίτη, επισημαίνει ότι η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις διαδικασίες αλλαγής, επίσης στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο νέες τεχνολογίες για τις δραστηριότητές του.

«Η τεχνολογία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και, αφενός, βοηθά τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν το έγκλημα, αλλά, από την άλλη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για δικό τους όφελος και για τα εγκλήματά τους», επισημαίνει.

Ο Αλ Ραΐσι τονίζει ότι εξελέγη πρόεδρος με ένα πρόγραμμα που επιδίωκε να αυξήσει τον προϋπολογισμό της Ιντερπόλ με περισσότερες συνεισφορές από τα κράτη, κάτι που – είπε – είναι επίσης απαραίτητο για την αντιμετώπιση της εξέλιξης των εγκλημάτων που χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία.

Το 2022, η Interpol είχε προϋπολογισμό 155 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μέτριο ποσό που έρχεται σε αντίθεση με τα 870 δισεκατομμύρια δολάρια (791,7 δισεκατομμύρια ευρώ) που παράγονται κάθε χρόνο από το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Χρειάζονται περισσότερα (κονδύλια) για έργα, ειδικά με την αλλαγή και την εξέλιξη των εγκλημάτων, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν αναγκαία μια ολοένα και μεγαλύτερη συνεισφορά», υπογραμμίζει ο Al-Raisi.

Η ψηφιακή μετάβαση εντός της οργάνωσης και η υποστήριξη για την ψηφιοποίηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Interpol, «προτεραιότητα».

Το οργανωμένο έγκλημα παίρνει διαστάσεις «παγκόσμιας πανδημίας».

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει εμπειρία στην ψηφιοποίηση της αστυνομίας των ΗΑΕ, τονίζει ότι η Ιντερπόλ έχει πλέον το δικό της κέντρο καινοτομίας στη Σιγκαπούρη, μια εικονική ακαδημία με περισσότερα από 20.000 μαθήματα κατάρτισης και το δικό της cloud για την αποθήκευση δεδομένων.

Μια άλλη πρόκληση για την Ιντερπόλ είναι ότι τα γεωπολιτικά προβλήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της, η οποία βασίζεται στην εθελοντική ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Al-Raisi, η γεωπολιτική δεν επηρεάζει την Ιντερπόλ επειδή ο οργανισμός διατηρεί ουδέτερη στάση και αποφεύγει να εμπλακεί σε συγκρούσεις και υπογραμμίζει ότι και τα 195 κράτη του είναι παρόντα στη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών.

«Η Ιντερπόλ είναι αστυνομικός οργανισμός και έχουμε ένα στέρεο και στιβαρό καταστατικό, το άρθρο 3. Δεν μπαίνουμε σε καμία σύγκρουση, ούτε σε πολιτικούς πολέμους ούτε σε θρησκευτικές συγκρούσεις, και αντιμετωπίζουμε όλες τις χώρες ισότιμα, με διαφάνεια», τονίζει.

Η οργάνωση δεν έχει εξουσίες να ερευνά εγκλήματα ή να κάνει συλλήψεις· μάλλον, είναι ένα φόρουμ συναντήσεων για τις αστυνομικές δυνάμεις και ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να συλλάβουν διεθνείς φυγάδες.

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του είναι οι «κόκκινες προκηρύξεις», οι οποίες ενεργοποιούν όλες τις αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο για να συλλάβουν έναν δραπέτη.

Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τη χρήση αυτού του εργαλείου από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Al-Raisi υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα αυτών των ειδοποιήσεων για να αποφευχθεί η ακατάλληλη χρήση εργαλείων με τα οποία έχουν συλληφθεί χιλιάδες από τους πιο επικίνδυνους φυγάδες.

«Τώρα έχουμε 70.000 εγκληματίες με κόκκινες προκηρύξεις. Φανταστείτε να μην υπήρχαν κόκκινες προκηρύξεις. Τι θα έκανε ο κόσμος με αυτούς τους εγκληματίες;» ρωτάει.

Ο διορισμός του Al-Raisi ως κορυφαίου ηγέτη της Interpol συνοδεύτηκε επίσης από διαμάχες λόγω των κατηγοριών για συμμετοχή σε υποθέσεις βασανιστηρίων στα ΗΑΕ.

Δύο Βρετανοί πολίτες, ο Matthew Hedges και ο Ali Issa Ahmad, που κρατούνταν αμφότεροι στα Εμιράτα πριν εκλεγεί ο Al-Raisi πρόεδρος της Interpol, υπέβαλαν καταγγελίες εναντίον του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η τελευταία στη Βιέννη λίγο πριν από την έναρξη της Συνέλευσης.

Οι κατηγορίες αναφέρουν τον Al-Raisi ως Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Εσωτερικών των Εμιράτων, θέση που κατέχει από το 2015, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με όσα συνέβησαν.

«Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», λέει ο Al-Raisi, ο οποίος λέει ότι το έργο του στα Εμιράτα επικεντρώθηκε στην ψηφιοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας ως «επικεφαλής τεχνολογίας και αυτοματισμού (της αστυνομίας).»

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More