Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράκ: Στεγνώνουν λίμνες και ποτάμια, οι αγρότες ανησυχούν για έλλειψη νερού 

Το Ιράκ αντιμετωπίζει περιβαλλοντική καταστροφή ως αποτέλεσμα της αποξήρανσης λιμνών και ποταμών. Η έλλειψη νερού έχει γίνει το κύριο μέλημα καθώς οι αγρότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή των καλλιεργειών. 

Η καταστροφή σχεδόν 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος στο Ιράκ έχει αξιολογηθεί από περιβαλλοντολόγους ως μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή. Ποτάμια και λίμνες στερεύουν ενώ τα αποθέματα νερού μειώνονται στο μισό. 

Στην επαρχία της Μοσούλης και στις γύρω περιοχές, σε δύο διαδοχικές περιόδους ξηρασίας, καταστράφηκε το 90% των καλλιεργειών και χιλιάδες χιλιόμετρα επιφάνειας σιταριού και κριθαριού αποξηράνθηκαν. 

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν. 

Οι αγρότες προσπάθησαν να εξασφαλίσουν νερό με εναλλακτικό τρόπο, ανοίγοντας υπόγεια πηγάδια, αλλά η ακανόνιστη χρήση τους έχει φέρει ένα άλλο πρόβλημα, τη μείωση της ποιότητας και της στάθμης του νερού. 

Στη νότια περιοχή της Samawa, η παράνομη διάνοιξη των πηγαδιών οδήγησε στην πλήρη ξήρανση της λίμνης Sawa. Εν τω μεταξύ, οι αμμοθύελλες και η διάβρωση του εδάφους προκαλούν ζημιές σε 40.000 εκτάρια γης κάθε χρόνο. 

Αυτή η κατάσταση έχει ανησυχήσει τον λαό του Ιράκ, ο οποίος εξαρτάται πλήρως από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη μαζί με άλλα μικρότερα ποτάμια που είναι απαραίτητα για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη και μετακομίζουν στις μεγάλες πόλεις. 

Σύμφωνα με την έκθεση GEO-6 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το Ιράκ κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο απειλούμενη χώρα από νερό και τρόφιμα. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι μέχρι το 2050, οι μέσες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 9%. 

Πηγή: Abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More