Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Διορία ενός μήνα στην Κομισιόν να αξιολογήσει την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας σύνδεσης Ισραήλ -ΕΕ

Η Ισπανία δίνει στον Μπορέλ ένα μήνα για να απαντήσει στο αίτημά της για αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ αν επιχειρήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η Ιρλανδία και η Ισπανία ζήτησαν από την ΕΕ να αξιολογήσει την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας σε περίπτωση που το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι στις 18 Μαρτίου «θα έχουν συμπεράσματα για το θέμα».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ζήτησε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, να ολοκληρώσει σε ένα μήνα την αξιολόγηση που ζήτησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία σχετικά με το εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπεται στη Συμφωνία Σύνδεσης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ελπίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου) θα έχουμε ήδη μια αξιολόγηση, μια έκθεση και τα σχετικά συμπεράσματα», τόνισε ο Αλμπάρες, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από κοινού με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Leo Varadkar ζήτησαν από την Κομισιόν να αξιολογήσει την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας σε περίπτωση που το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για πλήρη αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ και Ισραήλ αντιστοιχεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, μετά από πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων Γιοζέπ Μπορέλ ή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και απαιτεί ομοφωνία.

Η Ισπανία, υποστηρίζει ο Αλμπάρες, “αντιτίθεται πλήρως” στο να εφαρμόσει το Ισραήλ το σχέδιο που ετοιμάζει για χερσαία εισβολή στην Ράφα, γιατί αυτό θα ήταν «καταστροφικό». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Micheál Martin είπε ότι «από ανθρωπιστική άποψη, μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν απολύτως καταστροφική».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More