Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Δύο στους τρεις υποστηρίζουν τη συνταγματική αναθεώρηση – 45 χρόνια από το Σύνταγμα του 1978

Η 6η Δεκεμβρίου αποτελεί εθνική αργία στην Ισπανία καθώς είναι η Ημέρα του Συντάγματος. Εφέτος γιορτάζεται η επέτειος των 45 χρόνων από το Σύνταγμα του 1978 και οι φωνές της ισπανικής κοινωνίας που ζητούν αναθεώρηση του, πληθαίνουν.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που απαιτούνται είναι για παράδειγμα η αλλαγή του άρθρου περί διαδοχής του ισπανικού θρόνου που μέχρι σήμερα προβλέπει ότι μόνο άρρενες διάδοχοι έχουν δικαίωμα στον θρόνο. Επίσης θεωρείται σημαντική η αλλαγή στον όρο περί πολύ- εθνοτήτων στην Ισπανία, η οποία αποτυπώνεται και με τις 4 διαφορετικές επίσημες γλώσσες της χώρας.

Το Σύνταγμα εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Ισπανών καθώς είναι ικανοποιημένοι με το πώς έχει συμβάλει στην οργάνωση της δημόσιας ζωής στη χώρα.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία 40dB. για την EL PAÍS και την Cadena SER παρατηρείται ότι οι καλές αξιολογήσεις του Συντάγματος ξεπερνούν τις αρνητικές σε όλες τις αυτόνομες κοινότητες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μειώνονται σε εδάφη με έντονο εθνικιστικό αίσθημα. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι περίπου 75% των ερωτηθέντων με ελαφρές διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, στη Μαδρίτη, τη Γαλικία, την Καστίγια και Λεόν, την Ανδαλουσία και την κοινότητα της Βαλένθια.

 Στη Χώρα των Βάσκων πέφτει στο 55% και στην Καταλονία στο 48%. Οι Καταλανοί που εκτιμούν τη συνεισφορά του Συντάγματος στη δημοκρατία είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που την αποδοκιμάζουν —σχεδόν στο 18%— ενώ το 28% επιβεβαιώνει ότι η κληρονομιά του δεν είναι «ούτε θετική ούτε αρνητική».

Το τελευταίο διάστημα , όπως υποστηρίζει η εφημερίδα El País, “τα δεξιά κόμματα του κοινοβουλίου εμφανίζονται ως προπύργια του «συνταγματισμού» και κατηγορούν την αριστερά ότι εγκαταλείπει την υπεράσπιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου λόγω των συμφώνων της με τους περιφερειακούς εθνικιστές.”

Ομως οι ψηφοφόροι των κομμάτων – και αυτό αποτυπώνεται στους 2.000 ερωτηθέντες – δεν έχουν την ίδια γνώμη καθώς το σύνταγμα αποδέχονται το 85% των ψηφοφόρων του PP (Λαικού Κόμματος) και το 78% των ψηφοφόρων του PSOE (Σοσισαλιστικού κόμματος), το 67% των ψηφοφόρων του Sumar και το 64% του ακροδεξιού Vox. Μόνο οι συμπαθούντες των περιφερειακών εθνικιστικών σχηματισμών απαντούν διαφορετικά , με 37% υποστήριξη του συντάγματος , ενώ σχεδόν το 30% λέει ότι το ισοζύγιο δεν ήταν ούτε θετικό ούτε αρνητικό και το 28% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σύνταγμα δεν πρέπει να αναθεωρηθεί, το 41% είναι υπέρ μικρών αλλαγών το το 22% υποστηρίζει την αναθεώρηση εκ βαθέων και τέλος το 8% ζητά νέο Σύνταγμα. Στα εθνικιστικά τοπικά κόμματα ένας στους τέσσερις υποστηρίζει την σύνταξη νέου συντάγματος ειδικότερα στην Καταλονίας και την Χώρα των Βάσκων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί με την αναβάθμιση του ρόλου της Γερουσίας ως ένα νομοθετικό σώμα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα περιφερειακά ζητήματα και θα εκπροσωπεί τις 17 Αυτονομίες. Επιπλέον το 46,7% είναι υπέρ της «εμβάθυνσης του ομοσπονδιακού χαρακτήρα του κράτους με την αναγνώριση της πολυεθνικότητάς του» έναντι 38,1% που είναι κατά. Σε ότι αφορά στο ζήτημα της καταστολής του συστήματος των 17 Αυτονομιών , δύο στους τρεις ερωτηθέντες την απορρίπτουν εκτός από τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος Vox.

Τέλος, στο ερώτημα αν συμφωνούν με το αποκεντρωμένο κράτος που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, οι απόψεις είναι σχεδόν ισοδύναμες: 44,4% υπέρ και 43,3% κατά. Δύο στους τρεις συμφωνούν ότι το σύνταγμα καθιερώνει το συν-επίσημο καθεστώς των περιφερειακών γλωσσών και το 57% συμφωνεί ότι η Ισπανία είναι μη θρησκευτικό κράτος. Σε αυτά τα δύο τελευταία ζητήματα, μόνο οι ψηφοφόροι του Vox είναι αντίθετοι.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More