Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Η δημόσια απουσία του Πέδρο Σάντσεθ και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια επιστολή Σάντσεθ συνεχίζονται ενώ ο ίδιος παραμένει στη Μονκλόα έχοντας αναστείλει όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του μέχρι την Δευτέρα που θα ανακοινώσει την απόφαση του αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα παραιτηθεί.

Στα ισπανικά ΜΜΕ είναι σταθερά το πρώτο θέμα ενώ γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το αν πρόκειται για έναν ακόμα στρατηγικό ελιγμό του Ισπανού πρωθυπουργού ή αν η αντίδραση του στηρίζεται στη “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” και αφορά στην συνεχή καμπάνια εναντίον του αλλά και κατά της οικογένειας του μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης και ύβρεων.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται και μία άλλη ενδιαφέρουσα αποτίμηση για την στάση του Τύπου στο ζήτημα αυτής της πολιτικής πόλωσης , στη δημιουργία των fake news κατά πολιτικών προσώπων και πόσο επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό αλλά και γενικότερα τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι Καταλανικές εκλογές που πραγματοποιούνται στις 12 Μαΐου περνούν σε δεύτερο επίπεδο μετά την “βόμβα Σάντσεθ” – παρότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία -και απασχολεί πολύ λίγο αν ο Κάρλας Πουιτζντεμόντ κάνει προεκλογική εκστρατεία από την νότια Γαλλία για το κόμμα του Junts. Ο ίδιος ο Σάντσεθ τις ημέρες αυτές έπρεπε, με βάση το πρόγραμμα του, να βρίσκεται στην Καταλονία στηρίζοντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Σαλβαδόρ Ιγια , τον οποίο δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις να προηγείται στις τοπικές εκλογές.

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απουσιάζει επίσης από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE που συνέρχεται το Σάββατο προκειμένου να εγκρίνει την τοποθέτηση ως επικεφαλής της λίστας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, της Τερέσας Ριβέρα, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικολογικής Μετάβασης. Για πρώτη φορά θα απουσιάζει από την συνεδρίαση αυτή ο γενικός γραμματέας του PSOE που είναι ο Σάντσεθ. Τα όσα θα συζητηθούν στην Επιτροπή αυτή σίγουρα δεν θα περιοριστούν μόνο στην ευρωλίστα καθώς το κόμμα στην περίπτωση παραίτησης του Σάντσεθ θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις. Για την ώρα πάντως, δημόσια, τοποθετήθηκαν υπέρ της παραμονής του όλα τα στελέχη του κόμματος , οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και πλήθος δημοσίων προσώπων και αναλυτών. Εξω από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Φεράθ για το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση πολιτών μετά από πρόσκληση συμπαράστασης στον Σάντσεθ που απηύθυνε το κόμμα, πρωτοστατούντος του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Τα σενάρια είναι πολλά αλλά άπαντες συγκλίνουν ότι ο μόνος που πραγματικά γνωρίζει τι θα συμβεί την Δευτέρα είναι ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο αιφνιδιασμός τους είναι εμφανής καθώς δεν συμβουλεύτηκε κανέναν προκειμένου να συγγράψει και να δημοσιοποιήσει μία τετρασέλιδη “επιστολή προς τους πολίτες” με ύφος αρκούντως προσωπικό. Αν τελικά παραιτηθεί την Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για την προσωρινή επιλογή νέου προσώπου που θα συνεχίσει επικεφαλής της κυβέρνησης καθώς δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τις 29 Μαΐου αφού απαιτείται  να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον ένας χρόνος από την τελευταία διάλυση της Βουλής και αυτό έγινε στις 29 Μαΐου του 2023. Φαβορί αυτής της πιθανότητας θεωρείται η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, πρόσωπο εμπιστοσύνης του Πέδρο Σάντσεθ. Το δεύτερο σενάριο είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, την οποία θα εξασφαλίσει σίγουρα καθότι απαιτείται απλή πλειοψηφία και ήδη τα κόμματα που τον στηρίζουν κοινοβουλευτικά δήλωσαν ευθύς ότι θα τον ψήφιζαν. 

Αν όμως τελικά αποφασίσει να συνεχίσει επικεφαλής της κυβέρνησης μετά το πενθήμερο περισυλλογής που ζήτησε στην δημόσια επιστολή του, χωρίς να προχωρήσει σε καμία δραστική ενέργεια, τότε μετά την κρίση που προκάλεσε, τον περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More