Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Κάλεσε τον πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες  για διαβουλεύσεις μετά το «διεφθαρμένη» του Χ. Μιλέι για τη σύζυγο του Π. Σάντσεθ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες, ανακοίνωσε  την Κυριακή ότι η Ισπανία κάλεσε τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Άιρες για διαβουλεύσεις  αφού ο πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, χαρακτήρισε «διεφθαρμένη» την Begoña Gómez, σύζυγο του προθυπουργού, Pedro Sánchez.

Ο Albares, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς ερωτήσεις από την Moncloa και χαρακτήρισε τα λόγια του Αργεντινού πρόεδρου ως “μετωπική επίθεση” στη δημοκρατία και περισσότερο “μεταξύ δύο λαών που ενώνονται με δεσμούς αδελφοσύνης” .

Ζήτησε από τον Αργεντινό πρόεδρο “να διορθώσει” ορισμένες δηλώσεις διότι ” ξεπερνούν κάθε είδους πολιτική και ιδεολογική διαφορά» και «είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών και δύο λαών που ενώνονται με ισχυρούς δεσμούς αδελφοσύνης».

Όπως τόνισε ο Άλμπαρες, πριν από αυτή την απόφαση επικοινώνησε με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους «για να λάβει την υποστήριξή τους για αυτή τη δήλωση» και είπε ότι την έλαβε «από μεγάλη πλειοψηφία», αν και διευκρίνισε ότι το Λαϊκό Κόμμα και VOX “δεν έχουν ακόμη απαντήσει.”

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ισπανίας, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), αρνήθηκε να υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη, με πηγές στο κόμμα να λένε ότι ο Πέδρο Σάντσες θα έπρεπε να είχε δώσει εξηγήσεις για την υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε τη σύζυγό του πριν από εβδομάδες. «Η σιωπή του γεννά εσωτερικές αμφιβολίες αλλά και δυσπιστία στο εξωτερικό», είπε πηγή του Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ότι καθήκον του κόμματός του ήταν να αντιταχθεί στην ισπανική κυβέρνηση και όχι στον κ. Μιλέι.

Ένα δημοτικό δικαστήριο ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι εξετάζει καταγγελίες για χρήση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά σε βάρος της συζύγου του κ. Σάντσες, που κατατέθηκε σε ιδιωτική καταγγελία από το Manos Limpias, ή  Καθαρά Χέρια, μια ομάδα ακτιβιστών κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Αλμπάρες επικοινώνησε επίσης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, ο οποίος του είπε ότι «μια επίθεση αυτού του μεγέθους σε ένα κράτος μέλος είναι επίσης επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Ο συντονιστής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγραψε σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων X ότι «οι επιθέσεις εναντίον μελών της οικογένειας πολιτικών ηγετών δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας».

Πηγές : RTVE.es, Rador.ro

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος, Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More