Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Με 178 ψήφους υπέρ πέρασε την πρώτη δοκιμασία στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αμνηστία

Η πρόταση νόμου περί αμνηστίας, για όσους πέρασε το πρώτο της φίλτρο στην ολομέλεια, του ισπανικού Κογκρέσου, καθώς υποστηρίζεται από την πλειοψηφία 178 βουλευτών, επομένως θα συνεχίσει την κοινοβουλευτική επεξεργασία για να λάβει πλήρεις και μερικές τροπολογίες.

Αν και το Λαϊκό Κόμμα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία κανένας βουλευτής του PSOE δεν παρέκκλινε από το σενάριο και όλοι υποστήριξαν το νομοσχέδιο που θα ωφελήσει περίπου 300 άτομα που διώκονται από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως 13 Νοεμβρίου 2023.

Οι 172 αρνητικές ψήφοι προέρχονται απο τους βουλευτές των PP, Vox, UPN και CC.

Λαμβάνοντας υπόψη την ψηφοφορία σημαίνει ότι ο νόμος θα προχωρήσει, αν και δεν αναμένεται ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η απουσία του Πέδρο Σάντσεθ για το κλείσιμο της ισπανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στον Αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος πρόσθετη αφορμή για επικρίσεις πέρα απο τις ήδη γνωστές κατά του νομοσχεδίου το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό, «διαφθορά», «εκλογική απάτη» και «πληρωμή» στο κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η πολιτική αντιπαράθεση έγινε σε ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα με την εκπρόσωπο του PSOE να κατηγορεί Alberto Núñez Feijóo, ότι παρουσίασε έναν «κατάλογο προσβολών» που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει «ως δικαιολογία για βίαιες ενέργειες».

Ο αρχηγός του Vox, πρωταγωνιστής της αντιπαράθεσης, έχει επικρίνει τον αρχηγό της εκτελεστικής εξουσίας, στον οποίο έχει ευχηθεί για μια «δίκαιη δίκη» όταν ο κόσμος βαρεθεί αυτούς που «προδίδουν» την Ισπανία, αλλά και το PP, το οποίο κατηγορεί ότι προσχώρησε στο «λιντσάρισμά» του και ενστερνίστηκε στην «ξύπνια» πολιτική ακύρωσης.

Πέρα από αυτή την ανταλλαγή επικρίσεων, οι εταίροι της κυβέρνησης υποστήριξαν τους κανονισμούς, κατανοώντας ότι επιτρέπουν τον τερματισμό ενός δραματικού κύκλου και απονομιμοποιούν την καταλανική σύγκρουση.

Η μόνη εξαίρεση ήταν ο Συνασπισμός των Καναρίων Νήσων, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στην αμνηστία, θεωρώντας ότι είναι ένα όργανο διχασμού και έντασης που επιδιώκει μόνο τη συνέχεια του Σάντσεθ στη Μονκλόα.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More