Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Ο Κάρλος Κουέρπο αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας μετά την αποχώρηση της Ν. Καλβίνιο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Σειρά αλλαγών στην ισπανική κυβέρνηση  φέρνει η αποχώρηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο. Τη διαδέχεται  43χρονος οικονομολόγος Κάρλος Κουέρπο, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Καλβίνιο επελέγη στις 8 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενός θεσμού που κατέστη στρατηγικός στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κουέρμπο, ελάχιστα γνωστός στην Ισπανία, ήταν στενός συνεργάτης της Καλβίνιο, η οποία ήταν επίσης πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ που προέβη σε σύντομες δηλώσεις στο μέγαρο Μονκλόα, επίσημη κατοικία της προεδρίας της κυβέρνησης, περιέγραψε τον νέο υπουργό Οικονομίας ως έναν “νέο επαγγελματία, όμως εγνωσμένων ικανοτήτων” και “ένθερμο Ευρωπαίο” η αποστολή του οποίου θα είναι να συνεχίσει την “εξαιρετική εργασία που πραγματοποίησε η Νάντια Καλβίνιο”.

Η αποχώρηση της Καλβίνιο οδήγησε επίσης τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη δομή της κυβέρνησής του διορίζοντας τη Μαρία Χεσούς Μοντέρο, την υπουργό Προϋπολογισμού, που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο αυτό, πρώτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης διαδεχόμενη την Καλβίνιο.

Η αναβάθμιση της Μοντέρο θεωρείται πολιτικά σημαντική, καθώς είναι επίσης αναπληρώτρια γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Όπως επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός με την προαγωγή της Μοντέρο καταργείται η θέση της τέταρτης αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση και τρίτη αντιπρόεδρος είναι η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης (αρμόδια για την Ενέργεια), Τερέσα Ριμπέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More