Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Στα 1.080 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Συνολική αύξηση 47% από το 2018

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Συνδικάτα και κυβέρνηση συμφώνησαν σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.080 ευρώ η οποία θα οριστικοποιηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης 7 Φεβρουαρίου με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.

Την ανακοίνωση έκανε χθες βράδυ στην Γερουσία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου, όπως είπε να «βελτιωθούν οι συνθήκες των εργαζομένων». Επιπλέον, τόνισε ότι ο αγώνας του για «την επίτευξη δικαιότερης κατανομής των επιχειρηματικών κερδών μόλις ξεκίνησε».

Από τα τέλη του 2018 που ανέλαβε η κυβέρνηση του η αύξηση ανήλθε σε 47% και από τα 735,9 ευρώ που ήταν το 2018 φθάνει σήμερα τα 1.080 ευρώ.

«Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία (μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων) που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου», υπερασπίστηκε η δεύτερη αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ.

«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο SMI έχει αυξηθεί κατά 47% από τότε που ήρθαμε στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «ο κατώτατος μισθός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά της μισθολογικής φτώχειας και το καλύτερο εργαλείο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Η υπουργός υπολόγισε ότι αυτή η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων μειώνεται κατά 3,7%, ενώ βελτιώνεται η ποιότητα της απασχόλησης των νέων.

Η αύξηση αυτή είναι μεν σημαντική αλλά είναι ακόμα μακριά από τον κατώτατο μισθό για παράδειγμα στη Γερμανία 1.703 ευρώ ή στη Γαλλία 1.465 ευρώ, τονίζουν τα συνδικάτα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More