Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Στον Πέδρο Σάντσεθ, η διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Από αύριο Τετάρτη (4/10) ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος έλαβε την διερευνητική εντολή από τον βασιλιά Φελίπε, )προκειμένου να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα ξεκινήσει τις επαφές με όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου εκτός από το ακροδεξιό κόμμα Vox. Θα συναντηθεί καταρχάς με την Γιολάντα Ντίαθ, πρόεδρο του πολιτικού συνασπισμού Sumar, συνασπισμό με τον οποίο συγκυβερνούσε μέχρι σήμερα. Επίσης πηγές του Λαϊκού Κόμματος επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει και συνάντηση Σάντσεθ – Φεϊχό.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει περιθώριο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει τις συναντήσεις του με τα κόμματα, να υπογράψει συμφωνίες μαζί τους και να μπει στη διαδικασία των ψηφοφοριών εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αν ως τις 27/11 δεν τα έχει καταφέρει, τότε διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 14 Ιανουαρίου 2024. Πιθανότητα που όμως φαίνεται να απομακρύνεται καθώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν επιθυμεί νέες εκλογές και οι Σοσιαλιστές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σχετικά με την ημερομηνία της ψήφου εμπιστοσύνης Σάντσεθ από την Βουλή ακόμα δεν έχει καθοριστεί αφού πρώτα πρέπει να συμφωνήσει με τα κόμματα που θα τον στηρίξουν και στη συνέχεια να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής, όπως ακριβώς έγινε και με την διερευνητική εντολή του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό. Οι διαπραγματεύσεις «δεν θα είναι εύκολες, θα είναι σύνθετες», γι’ αυτό στη συνένετυξη Τύπου από την Μονκλόα ο Σάντσεθ τόνισε ότι θα ήθελε η ψηφοφορία να γίνει «το συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει στις προγραμματικές συμφωνίες που θα υπογράψει με τα κόμματα, να συμπεριλάβει επίσης και τους Προϋπολογισμούς του 2024.

Ο Πέδρο Σάντσεθ απέφυγε να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της αμνηστίας Καταλανών που πήραν μέρος στο παράνομο δημοψήφισμα του 2017 αλλά μίλησε για «γενναιοδωρία της κυβέρνησης» ενώ συνεχίζει να απορρίπτει οποιοδήποτε δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για «διακριτικές» διαπραγματεύσεις” και υποστήριξε ότι οι συμφωνίες «θα είναι δημόσιες και διαφανείς». Τόνισε ιδιαίτερα ότι “οι Ισπανοί και οι Καταλανοί δεν θέλουν να ζουν σε «κατακερματισμένες» κοινωνίες, αλλά σε «συνεκτικές». Διαβεβαίωσε δε, ότι λαμβάνει πολύ «σοβαρά» την εντολή του βασιλιά και πως «ο,τι κάνουμε θα είναι εντός του Συντάγματος και ό,τι κάνουμε θα είναι για κοινό σκοπό».

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More