Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Τα κόμματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους για τις εκλογές της 23ης Ιουλίου

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε σήμερα (31/5) ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για τις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου σε μία “κατά μέτωπο επίθεση για το Λαϊκο Κόμμα το οποίο χαρακτηρίζει ακροδεξιό” όπως υποστηρίζει ο αντιπολιτευόμενος τύπος. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και ακροδεξιού VOX “δεν υπάρχει μεταξύ τους διαφοροποίηση”. Διαβεβαίωσε δε, ότι έλαβε την απόφαση αυτή σκεπτόμενος την «αδικία» που υπέστησαν οι σοσιαλιστές δήμαρχοι και πρόεδροι αυτονομιών, οι οποίοι έχασαν τις εκλογές όχι γιατί οι ίδιοι δεν το άξιζαν αλλά γιατί η αντιπολίτευση είχε ως στόχο να καταρρίψει τον “Σαντσισμό”. Επιπλέον όπως είπε “οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν έναν πρωθυπουργό δίπλα στον Μπάιντεν ή έναν επόμενο δίπλα στον Τραμπ και στον Μπολσονάρο».

“Η δεύτερη συνέπεια των εκλογών”, κατά τη γνώμη του, “είναι το δίδυμο PP και VOX να καταστρέψει και να διαλύσει όλες τις κοινωνικές προόδους που έχουν επιτευχθεί”. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ειδικότερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την εργασιακή μεταρρύθμιση, το ελάχιστο ζωτικό εισόδημα, τον νόμο περί ευθανασίας, τους έκτακτους φόρους στις ενεργειακές εταιρίες και τις τράπεζες κ.α.

Με βάση αυτές τις δηλώσεις, το PSOE αναμένεται να τροφοδοτήσει στην καμπάνια του , τον φόβο προς την ακροδεξιά γι αυτό άλλωστε θα χρησιμοποιηθεί στην ουσία η σημερινή ομιλία του Σάντσεθ προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.

PP

Από την άλλη πλευρά, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα δεν φαίνεται να βιάζεται να αποκαλύψει την βάση της προεκλογικής του εκστρατείας. Για την ώρα παραμένει στη γαλάζια εικόνα του χάρτη της Ισπανίας αφού κατάφερε να αποσπάσει 6 Αυτονομίες από το PSOE. Όμως εκείνο για το οποίο δεν θα βιαστεί να απαντήσει είναι τι θα κάνει με τις Αυτονομίες αυτές στις οποίες ναι μεν προηγήθηκε σε ψήφους, δεν θα μπορέσει όμως να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση αφού δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Στην μοναδική Αυτονομία που κατάφερε απόλυτη πλειοψηφία είναι στην Αυτονομία της Μαδρίτης. Άρα ή πρέπει να επιχειρήσει να εμφανιστεί χωρίς τo VOX και να προσπαθήσει να τους πείσει να απέχουν από την ψηφοφορία, ή θα πρέπει να υπερψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα , όμως αυτό προϋποθέτει ανταλλάγματα που το Λαϊκό Κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει. Επιπλέον οι βαρόνοι του Λαϊκού Κόμματος επ’ ουδενί επιθυμούν να κυκλοφορήσει προεκλογικά οποιαδήποτε φωτογραφία ή ντοκουμέντο προγραμματικής συμφωνίας τους με το VOX. Σημειωτέον ότι στην Αυτονομία της Καστίγια και Λεόν όπου συγκυβερνούν (από προηγούμενες εκλογές) δεν είναι λίγα τα προβλήματα που τους έχουν δημιουργήσει.

Γι’ αυτό επιμένουν στην πρόθεσή τους να κυβερνήσουν μόνοι τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έρθουν σε συμφωνίες με το Vox. Όμως αυτό προφανώς θα γίνει μετά τις 23 Ιουλίου. Επιπλέον ο πρόεδρος του PP Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, δεν έχει δώσει οποιαδήποτε οδηγία στους προέδρους των Αυτονομιών και αφήνει την οποιαδήποτε απόφαση στη διακριτική τους ευχέρεια.

Μέχρι τώρα αρκετοί περιφερειακοί ηγέτες σκέφτονται να εμφανιστούν στην ψηφοφορία (για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης) χωρίς τη στήριξη του VOX, πιέζοντας τους όμως με το επιχείρημα ότι ή τους στηρίζουν δια της αποχής τους ή επιτρέπουν την παραμονή σοσιαλιστικών τοπικών κυβερνήσεων. Από τα γραφεία της οδού Γένοβα όπου εδρεύει το Λαϊκό Κόμμα επιμένουν ότι δεν υπάρχει βιασύνη για συμφωνίες τώρα.

VOX

Το ακροδεξιό κόμμα VOX ελπίζει επίσης σε αύξηση των εδρών του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες ανέρχονται σε 52 επί συνόλου 350. Την ελπίδα αυτή αναπτέρωσε το αποτέλεσμα της Κυριακής καθώς είδε τα ποσοστά του να διπλασιάζονται σε δήμους και αυτονομίες. Επιπλέον ο επικεφαλής τους Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υπογράψει συμφωνίες με το Λαϊκό Κόμμα.

PODEMOS

Οι Podemos μετά τα καταστροφικά για το κόμμα τους αποτελέσματα της Κυριακής όπου από 49 έδρες που είχαν στα περιφερειακά κοινοβούλια έπεσαν στις 18 ενώ δεν κατάφεραν να μπουν στην Αυτονομία της Μαδρίτης καθώς ο ποσοστό τους ανήλθε στο 4,87% από το 5% που χρειάζονταν, συνεχίζουν με συσκέψεις να αναλύουν το αποτέλεσμα. Στο προσκήνιο εμφανίστηκε σήμερα και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρώην γενικός γραμματέας των Podemos, ο οποίος τάχθηκε και πάλι υπέρ της ένωσης των σχηματισμών που βρίσκονται στα αριστερά του PSOE. Εννοώντας ότι οι Podemos θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία με το νέο κόμμα Sumar της Γιολάντα Ντίαθ , υπουργού εργασίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Νομίζω ότι η ενότητα είναι απαραίτητη», υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κόσμος μας θα αντιδράσει άσχημα».

Τέλος, υπάρχει αντίδραση στα ΜΜΕ για τη δήλωση του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό από τη Βαρκελώνη: «Πρόσκληση εκλογών στις πιο καυτές ημερομηνίες και στις μεγαλύτερες εξόδους για διακοπές είναι ένα πρωτοφανές γεγονός σε σχεδόν μισό αιώνα ισπανικής δημοκρατίας» είπε. Και οι ισπανικές εφημερίδες του υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας είχε προκηρύξει εκλογές στις 12 Ιουλίου του 2020.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More