Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Όλα έτοιμα για τη χερσαία επίθεση – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Ο χρόνος για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μετράει αντίστροφα, ενώ η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βορρά και κατακλύζουν το νότο, όπου διαβιούν υπό δραματικές συνθήκες καθώς τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων εξαντλούνται. Το Ιράν απειλεί ευθέως με εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει την Τετάρτη στο Ισραήλ και αμέσως μετά στην Ιορδανία, όπου θα έχει τετραμερή διάσκεψη με Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή αρχή. Η αγωνία κορυφώνεται ενώ με μια δήλωση – «γρίφο» ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Χτύπημα της Χαμάς με ρουκέτες στην πόλη – «φάντασμα» Σντερότ

Μόλις ένα χιλιόμετρο από τη Γάζα, στη Σντερότ, όπου έχουν παραταχθεί τα ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκεται η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.

Λίγο νωρίτερα, το συνεργείο της ΕΡΤ κινδύνευσε καθώς η Χαμάς χτύπησε την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Όπως αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, ευτυχώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν.

«Αινιγματική» χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού στρατού για «διαφορετική επιχείριση». «Δεν γνωρίζουμε αν αυτό σχετίζεται τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που ενδεχομένως πηγαίνουν έρχονται στο Ισραήλ, ή με την διπλωματική πίεση».

Σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ηγετικού στελέχους της, από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην κεντρική Γάζα, περιοχή για την οποία ήταν υπεύθυνος. Επίσης, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν τρία μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Όπως ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν ήρθε σε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετατανιάχου, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τον τρόπο, καθώς το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό.

Ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ: Οι επιδιώξεις και τα μηνύματα

Οι επιδιώξεις του Τζο Μπάιντεν από την αυριανή του επίσκεψη στο Ισραήλ και την Ιορδανία για τετραμερή με Σίσι, Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα.

O Μπάιντεν με αυτό το ταξίδι, θέλει να αναδείξει την σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εν εξελίξει σύγκρουση. Να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ, η στρατηγική για την εξάρθρωση της Χαμάς, το θέμα των ομήρων και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα που επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτό το θέμα θα τεθεί κυρίως στην σύνοδο κορυφής του Αμάν με την Ιορδανία και την Αίγυπτο να κρατούν ήδη σκληρή στάση στο θέμα των προσφύγων.

Σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος για αποτρεπτικούς λόγους το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θέτει 2000 στρατιώτες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για ανάπτυξη στο Ισραήλ – μόλις και αν χρειαστεί – ταυτόχρονα με δύναμη ταχείας επέμβασης του σώματος των πεζοναυτών.

Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Μπαιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.

Πηγή: ΕΡΤ | Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη | Ανταπόκριση – ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεμένει από τρόφιμα η Γάζα, αυξάνονται τα θύματα – Νέα σχέδια του Τελ Αβίβ για επέμβαση στην περιοχή

Μεσανατολικό: Στη Δ. Όχθη φοβούνται «αντίποινα» Εβραίων εποίκων και Ισραηλινών στρατιωτών

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Ιορδανία την Τετάρτη o Μπάιντεν για συνάντηση κορυφής με Αμπάς, Σίσι και βασιλιά Αμπντάλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More