Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και είπε ότι αυτό είναι δυνατό και μπορεί να συμβεί στις αρχές του 2024.

Σε συνέντευξή του στο Army Radio χτες Πέμπτη, ο Κοέν είπε: «Υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να ξεπεραστούν. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά προχωράμε». «Είμαι βέβαιος ότι μέχρι την πρώτη το 2024, θα έχουμε τελειώσει αυτά τα μέτρα και η συμφωνία εξομάλυνσης θα εφαρμοστεί».

Τα λόγια του υπουργού Κοέν επιβεβαίωσαν τα λόγια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πλησιάζει «κάθε μέρα».

Όσον αφορά τον ισραηλινό φόβο σχετικά με το πολιτικό πυρηνικό ζήτημα στη συμφωνία, το οποίο θα επιτρέψει στο Ριάντ να εμπλουτίσει ουράνιο στο έδαφός του, ο Κοέν ζήτησε προσοχή πριν από κάθε βιαστική κρίση. Είπε, “Μια συμφωνία αυτού του μεγέθους περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, αλλά η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η προτεραιότητά μας. Επιδιώκουμε την ειρήνη με πλήρη εγγύηση της ασφάλειάς μας”.

Ο Έλι Κοέν επεσήμανε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα, που θα ξεπερνούσε ακόμη και τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανή συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας «θα συμβολίσει τη συμφιλίωση μεταξύ του εβραϊκού λαού και του ισλαμικού κόσμου». Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι μετά από αυτή τη συμφωνία θα ακολουθήσουν και άλλες ισλαμικές χώρες, γεγονός που θα ενισχύσει τις σχέσεις του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου με το Ισραήλ. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για έναν πιο ασφαλή κόσμο», κατέληξε.

ΕΡΤ – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More