Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική η θαρραλέα ομιλία Κιλιτσντάρογλου για την καταγωγή του – Η απάντηση του Σοϊλού

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε για πρώτη φορά δημόσια και χωρίς φόβο για το γεγονός ότι είναι Αλεβίτης απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους στην Τουρκία. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε πως ο Ερντογάν είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων.

«Είμαι Αλεβίτης. Είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος που μεγάλωσε με την πίστη του Θεού, του Μωάμεθ και του Αλί. Έχω μία ψυχή που μου χάρισε ο Θεός. Δεν αδικώ κανέναν πιστό. Δεν απλώνω χέρι στο άδικο, ούτε σε κάτι που δεν μου ανήκει», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η δήλωση έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς αν και είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας, οι Αλεβίτες διστάζουν να ομολογήσουν τη θρησκεία τους. Έχουν πολλές φορές πέσει θύματα επιθέσεων, καθώς για κάποιους πιο φανατικούς Μουσουλμάνους θεωρούνται ακόμη και άπιστοι. Έχουν άλλη προσέγγιση σε σχέση με τους Σιίτες και τους Σουνίτες, με επιρροές ακόμη και από την ορθόδοξη πίστη. 

«Για τους Αλεβίτες δεν υπάρχουν γραπτοί νόμοι, ιεροί κανόνες που οφείλει κάποιος να ακολουθεί κατά γράμμα. Η βάση της φιλοσοφίας των Αλεβιτών είναι η ουμανιστική φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην ελεύθερη βούληση», εξηγεί ο Ερβάν Κεριβελ.

Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου ξεπέρασε τις 50 εκατομμύρια προβολές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε από την πλευρά του, κι εκείνος με ένα βίντεο, λέγοντας πως ο Ερντογάν είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More