Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Εκτενέστατη αναφορά των ΜΜΕ για την εξεύρεση του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο (video)

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ιταλικών ΜΜΕ για την εξεύρεση του νέου κοιτάσματος στα ανοικτά της Κύπρου, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται από την Ιταλική Πετρελαϊκή Εni.

Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε στον ιστότοπό της την σημαντική γεωλογική και ενεργειακή ανακάλυψη, και όλα τα ειδησεογραφικά μέσα κάλυψαν το γεγονός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Corriere della Sera: Η Μεσογειακή οδός για το αντίο στη Ρωσία

Χαρακτηριστική η Corriere della Sera, που με τον τίτλο “η Μεσογειακή οδός για το αντίο στη Ρωσία” δίνει το στίγμα της ανακάλυψης, λίγες μόλις ημέρες από την δημοσιοποίηση του Ιταλικού σχεδίου ενεργειακής λιτότητας.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, υπενθυμίζοντας πως “το Βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει καταληφθεί από την Τουρκία από το 1974, ορισμένα χωρικά ύδατα αμφισβητούνται από την Άγκυρα, και υπήρξαν εντάσεις στο τεμάχιο 3, αλλά όχι στο τεμάχιο 6” όπου και βρέθηκε το κοίτασμα.

La Repubblica: Η Τουρκία διεκδικεί μια μεγαλύτερη περιοχή εμπορικής εκμετάλλευσης

Σε παρόμοιους τόνους η La Repubblica, η οποία κάνει λόγο για ‘μέγα-ανακάλυψη’ στην Κύπρο που ευνόησε τους τίτλους της Εni στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου σε μια δύσκολη ημέρα για τις αγορές. Η Ιταλική εφημερίδα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ιταλίας.

Επίσης η La Repubblica αναφέρθηκε στο γεγονός πως “η Τουρκία διεκδικεί εδώ και καιρό μια μεγαλύτερη περιοχή εμπορικής εκμετάλλευσης” αλλά και στον αγωγό EastMed και στη διαδρομή του από Κρήτη και Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου η ΕΡΤ είχε απευθύνει ερώτηση στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής και ενεργειακής βιωσιμότητας του αγωγού EastMed. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως τα σχέδια αλλάζουν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More