Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Παράταση 4 μηνών στη απόφαση για επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η μερίδα του λέοντος της Ιταλικής κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν τάσσεται υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES στα Ιταλικά), με σημαντικά θεσμικά πρόσωπα όπως τους Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι. Κάτι το οποίο ήδη φάνηκε επί σειρά μηνών στο Κοινοβούλιο, εφόσον οι δηλώσεις μεγάλου μέρους της Κεντροδεξιάς υπήρξαν πάντα επικριτικές.

Τελευταία όμως ο ΥπΟικ, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι – ο οποίος είναι και σημαντικό στέλεχος της Λέγκα του Σαλβίνι – μαζί με τον Υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και του Σχεδίου Ανάκαμψης, Ραφαέλε Φίτο, μέλος των Αδελφών της Ιταλίας, και τον πρώην ΥπΟικ, Τζούλιο Τρεμόντι, έδειξαν μια στάση ‘απόσπασης’ από το κύριο αφήγημα της Ιταλικής Κυβέρνησης, πόσο μάλλον μεγαλύτερης και διαφορετικής, μιας πιο ψύχραιμης προσέγγισης στο μείζον θέμα του μηχανισμού ‘διάσωσης κρατών’, όπως συχνά ονομάζεται στην Ιταλία. Μια διαφορετική σκοπιά επί του θέματος, η οποία εκνεύρισε την Μελόνι λίγες μέρες πριν την Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ (29/06) η στάση των τριών προαναφερόμενων πολιτικών επικράτησε στο Κοινοβούλιο, με την αναστολή της απόφασης της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία θα συζητηθεί σε τέσσερις μήνες, δηλαδή τον Νοέμβριο.

Όπως αναλύει ο Ιταλικός Τύπος σήμερα, αυτή η απόφαση επιτρέπει να μελετηθούν οι διάφορες πτυχές του αλλά και να δρομολογηθεί η (ενδεχόμενη) έναρξη ισχύος του Μηχανισμού ‘διάσωσης κρατών’ για την Ιταλία από τον Ιανουάριο του 2024 – όπως και απαιτούσαν οι Βρυξέλλες. 

Finance Minister Giancarlo Giorgetti reacts as Italian Premier Giorgia Meloni honors the memory of Roberto Maroni during a press conference presenting the 2023 proposed budget in Rome, Tuesday, Nov. 22, 2022. Maroni, a longtime leader of the right-wing Northern League party and a cabinet minister in ex-Premier Silvio Berlusconi’s three governments, has died at age 67, League leaders said Tuesday. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της ομάδας της Ιταλικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας “η χρήση του MES ενέχει τον κίνδυνο του στιγματισμού και της απώλειας διαπραγματευτικής ισχύος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”. Έτσι λοιπόν, και “λαμβάνοντας υπόψη ότι περιμένουμε ακόμη τους νέους κανόνες που θα μπορούσαν να είναι οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και οι μηχανισμοί χρηματοοικονομικής διασφάλισης” η πλειοψηφία επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Ιταλικής Βουλής ώστε να προβεί σε εξέταση “για περίοδο τεσσάρων μηνών, υπό το πρίσμα των τροποποιήσεων”.

Σημειωτέον, η χθεσινοβραδινή συζήτηση κράτησε μέχρι αργά, και σήμερα το πρωί το ανωτέρω έγγραφο συζητήθηκε στην Κάτω Βουλή της Ρώμης παρουσία λιγότερων από 20 βουλευτών.

Όπως υπογραμμίζει ο Ιταλικός Τύπος, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ματέο Σαλβίνι αναγκάστηκαν να αφήσουν στην άκρη τη σκληρή γραμμή τους και αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν τη γραμμή των μετριοπαθών Κεντροδεξιών βουλευτών, αλλά και να οπισθοδρομίσουν μπροστά στις Ευρωπαϊκές πιέσεις στο οικονομικό. Γεγονός το οποίο προκαλεί κραδασμούς εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ενέχει να δημιουργήσει ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, με αποτέλεσμα να γίνει ‘λαβή’ για μια σφοδρή επίθεση της Αριστεράς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More