Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Στην τελική ευθεία ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μελόνι – «Γόρδιος δεσμός» στο υπ. Δικαιοσύνης

Στην Ιταλία, έλυσαν τις διαφορές τους Μελόνι και Μπερλουσκόνι στη χθεσινή τους συνάντηση έπειτα από τον λεκτικό επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, και τώρα ο σχηματισμός της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης φαίνεται πως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Αναλυτικά, όλα δείχνουν πως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» θα έχουν 10 υπουργεία συν την πρωθυπουργία, 6 υπουργεία θα πάνε στο κόμμα της «Λέγκας», 5 στο «Φόρτσα Ιτάλια», και 1 στο κόμμα «Εμείς Μετριοπαθείς» του συμμάχου Λούπι.

Αξιοσημείωτες θέσεις αποτελούν αυτές των δύο υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ στον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος θα αναλάβει και το Υπουργείο Υποδομών, και στον Ταγιάνι, ο οποίος θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας θα πάει στον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι (πρώην Υπ. Οικονομικής Ανάπτυξης).

Ο γόρδιος δεσμός παραμένει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εφόσον η Μελόνι θέλει τον Νόρντιο (των Αδελφών της Ιταλίας) ενώ ο Μπερλουσκόνι το ζητά κυρίως ώστε το κόμμα του να έχει τον ίδιο αριθμό υπουργείων με τη Λέγκα.

Αναμένεται τις επόμενες ώρες να σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, και η Μελόνι φαίνεται πως θα δεχτεί την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ήδη την Παρασκευή, μάλλον χωρίς επιφύλαξη. Αν όντως γίνει αυτό, και η λίστα έχει κλειδωθεί με τους συμμάχους της, ενδέχεται η κυβέρνηση να ορκιστεί μεταξύ Σαββάτου 22 και Δευτέρας 24.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More