Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Αναπαράσταση και φέτος της Μάχης του Καλπακίου

Με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου θα κορυφωθούν οι ιστορικές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023», που είναι αφιερωμένες στην Επέτειο για το Έπος του 1940, καθώς η περιοχή του Καλπακίου δέχτηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.

Ο ιστορικός αυτός θεσμός ξεκίνησε το 1995 κι έκτοτε τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας.

Κάθε χρόνο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και των φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου και η θυσία των Ηρώων «ταξιδεύει» σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στους Ιστορικούς χώρους, αγώνες δρόμου με την ονομασία «Δρόμος της Νίκης», προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου το απόγευμα στο μνημείο του μαχητή και θα πάρουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.

«Η μνήμη των Ηρώων πρέπει να παραμείνει ζωντανή και ο Δήμος Πωγωνίου, με τις ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», βάζει το δικό του λιθαράκι για να μην ξεχαστεί κανένας από τους Ήρωες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα ιερά χώματα και για να διατηρείται άσβεστη η φλόγα της ελληνικής ιστορίας», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου.

Χθες, ο Κώστας Καψάλης μίλησε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και υπογράμμισε πως ο κόσμος της περιοχής θα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις, ενώ για μια ακόμη φορά, ανέφερε πως θα παραστούν αναβιωτές από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More