Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Δομές κατάρτισης σε υφαντική και ξυλοτεχνία

Δύο δομές κατάρτισης χειροτεχνίας θα αποκτήσει ο νομός Ιωαννίνων, τη δομή υφαντικής που θα στεγαστεί στο Μέκκειο Ίδρυμα και την δομή ξυλοτεχνικής που θα έχει έδρα στο Μέτσοβο στο ξυλουργείο του Ιδρύματος Β.Μ. Τοσίτσα.

Οι δύο δομές περιλαμβάνονται στις 19 δομές κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία που ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα με παράλληλη στήριξη της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Το συνολικότερο έργο για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση. Στην πρώτη, πιλοτική φάση του έργου, τα προγράμματα θα προσφερθούν από 19 δομές κατάρτισης στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚεΔιΒιΜ) των πανεπιστημίων σε οκτώ Περιφέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσονται προγράμματα σπουδών τεσσάρων εξαμήνων, με συνολική διάρκεια 260 ωρών (80 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες εργαστηριακά μαθήματα) για την ξυλοτεχνία, την υφαντική και την κεραμική, ενώ στις δομές θα διδάξουν τόσο καθηγητές πανεπιστημίου όσο και εμπειροτεχνίτες από την κάθε περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις απαραίτητες κτηριακές επισκευές και προσαρμογές, την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς τις αμοιβές των διδασκόντων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More