Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Με… παράπονα η δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών

Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 9ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιείται στα Γιάννινα, εκφράστηκαν έντονα παράπονα από τους Περιφερειάρχες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Κύριο αντικείμενο ανησυχίας αποτέλεσε το ύψος των διανεμομένων ποσών. Οι προβληματισμοί αφορούσαν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης που αφήνει εκτός ορισμένες Περιφέρειες, και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, και ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων, αντιμετώπισαν τα παράπονα, εκφράζοντας κατανόηση και υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες προκλήσεις δεν μπορούν να λυθούν άμεσα.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, και παρουσίασαν σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη, εκφράζοντας ελπίδες για βελτίωση μέχρι το 2025.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, ενσωμάτωσε τη συζήτηση στον ευρύτερο πλαισίο της εθνικής οικονομίας, αναφερόμενος και στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαθέτει 2,5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, με 600 εκατ. ευρώ να διατίθενται για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε ότι ο κανονισμός του ταμείου δεν προβλέπει εξειδίκευση προς τις Περιφέρειες. Αναφέρθηκε σε έργα σε διάφορες περιοχές, επισημαίνοντας παράλληλα το “κλείδωμα” του προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν προστίθενται πλέον νέα έργα. Τέλος, ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται να είναι αυξημένο για τις Περιφέρειες.

Ο Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Επισήμανε ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένη και υποστήριξε ότι, γενικά, η διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο συγκεντρωτική στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα αντανακλάται και στο ΕΣΠΑ, με τον κίνδυνο διακοπής των χρηματοδοτήσεων όταν τα δημοσιονομικά εκτροχιάζονται. Όσον αφορά στους Δήμους, ανέφερε προβλήματα στις Χωρικές Επενδύσεις, με χαμηλά ποσοστά ολοκλήρωσης έργων και πληρωμών.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ), χαρακτηρίζοντάς το ως κάτι καινούργιο για το 2022, με προβλήματα πληρωμών που περιγράφει ως “ωδίνες του τοκετού”. Εκτίμησε δε, ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες και ότι στον επόμενο κύκλο του ΕΠΑ θα επανεξεταστούν όλα από την αρχή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More