Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Κρασσάς και Ι. Παπαφλωράτος σχολιάζουν τις τουρκικές προκλήσεις – Αναμένουμε κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες (video)

Μια ημέρα μετά το επεισόδιο που είχαμε ανοιχτά της Σάμου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που παρενόχλησε περιπολικό του Λιμενικού Σώματος ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος και ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς, με τη συνδρομή του δημοσιογράφου Φάνη Παπαθανασίου, ανέλυσαν στις «Συνδέσεις» τις επιδιώξεις της Άγκυρας και την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει αφετηρία ενός θερμού επεισοδίου. Μπορεί στα επιχειρησιακά σχέδια της Άγκυρας να μην υπάρχει το σχέδιο ενός θερμού επεισοδίου, όμως το απρόβλεπτο, το απρόοπτο θα μπορούσε να συμβεί» σχολίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου.

Μιλώντας για την τουρκική ακταιωρό που παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ο κ. Κρασσάς εξήγησε ότι οφείλεται στο ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία στα όρια έρευνας και διάσωσης. Επειδή όμως όλα αυτά εμπίπτουν μέσα στο θέμα των διεκδικήσεων και δεν είναι μόνο τα όρια της έρευνας και διάσωσης, γι’ αυτό θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα».

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία ανέφερε ότι μια νέα ένταση θα υπάρξει σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει σκάφη να κάνουν γεωτρήσεις σε περιοχές, οι οποίες είτε είναι ελληνικές είτε δυνητικά ελληνικές, διότι δεν έχουν κάνει την κήρυξη των ζωνών των θαλασσίων ζωνών νοτίως της Κρήτης και στα ύδατα τα οποία είναι στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο επισήμανε, ότι αν και άκυρο, η ΑΟΖ της Ελλάδος σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει τα δύο κράτη, συμπίπτει με την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί κάποιο περιστατικό

«Προς το παρόν αυτό το οποίο κάνουμε με την πολιτική είναι να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και κάτι, πέρα από το προβλεπόμενο» δήλωσε ο Ιωάννης Κρασσάς στην ΕΡΤ.

Όπως είπε η Τουρκία, με την μέχρι τώρα στάση της, φαίνεται να έχει διάθεση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάποιο περιστατικό στη θάλασσα.

Τόσο ο κ. Κρασσάς όσο και ο κ. Παπαθανασίου έκαναν λόγο για αυτοσυγκράτηση του ελληνικού πληρώματος προκειμένου να μην γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της Λιβύηςς ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αναμένουμε κλιμάκωση των προκλήσεων

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Παπαφλωράτος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων της Λιβύης ότι σκέφτεται να κάνουν δύο αγωγούς, έναν προς την Αίγυπτο και έναν προς την Ελλάδα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι από σήμερα μέχρι και τις 12 του μηνός θα έχουμε πιθανότατα και κάποια άλλη εκτόξευση ίσως βαλλιστικού πυραύλου, από τουρκικής πλευράς, γιατί έχουν δεσμεύσει συγκεκριμένη περιοχή έξω από τη Ριζούντα και τη Σινώπη» δήλωσε ο κ. Παπαφλωράτος.Και όπως τόνισε, «θα πρέπει να αναμένουμε κλιμάκωση των προκλήσεων τις επόμενες ημέρες».

«Καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για να μη γίνουν όσα έγιναν την προηγουμένη με την πρώτη εκτόξευση του Tayfun που δείξαμε αιφνιδιασμό για τον οποίο οι Τούρκοι επιχαίρουν», πρόσθεσε ο νομικός και διεθνολόγος.

Αίτημα για να κηρυχθεί η Αγιά Σοφιά μνημείο εν κινδύνω

Για το θέμα των σημαντικών φθορών που έχει υποστεί η Αγιά Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε στην εκπομπή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας έκανε λόγο ότι «υπάρχει μια εργαλειοποίηση της θρησκείας από το καθεστώς Ερντογάν, αφενός για να αξιοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο και αφετέρου γιατί θέλει ο ίδιος να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου».

(AP Photo/Emrah Gurel)

Όπως είπε, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την Αγία Σοφία

«Στην Ουνέσκο παρουσιάσαμε έναν πλήρη φάκελο με δημοσιεύματα ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τουρκικών, τα οποία εφιστούν την προσοχή στις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μνημείο το 2050, εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα προσέλευση δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, κινδυνεύει με κατάρρευση» αποκάλυψε ο κ. Χαρακόπουλους.

Zητήσαμε την ενεργοποίηση της Ουνέσκο

«Ζητήσαμε το μνημείο να κηρυχθεί εν κινδύνω. Η Αγία Σοφία κινδυνεύει και το λέμε πια οι ίδιοι οι Τούρκοι. Το λένε οι αρχαιολόγοι της Τουρκίας, το λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας. Δεν μπορεί ένας διεθνής οργανισμός να παρακολουθεί, αν θέλετε, με χαμηλά αντανακλαστικά την καταστροφή ενός τέτοιου μνημείου και ζητήσαμε την ενεργοποίηση της Ουνέσκο», τόνισε ο Έλληνας πολιτικός.

Aπό την πλευρά του ο κ. Κρασσάς προσέθεσε ότι η στρατιωτική ισχυροποίηση της Ελλάδος θα κατευνάσει την προκλητική στάση της Τουρκίας που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More