Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλπες στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Λαπίντ διεκδικούν την πρωθυπουργία

Για πέμπτη φορά σε τριάμισι χρόνια, οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη της Κνεσέτ με τον δεξιό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιδιώκει να επιστρέψει στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι δικάζεται για διαφθορά, και τον κεντρώο Γιαίρ Λαπίντ να προσπαθεί να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε: «Σας είπα ότι ανησυχούσα λίγο, αλλά Θεού θέλοντος και με τη βοήθεια των ψηφοφόρων μας, θα τελειώσουμε αυτή τη μέρα με ένα πλατύ χαμόγελο».

Από την πλευρά του πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, επισημαίνει πως: «Οι εκλογές είναι μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος. Οπότε ψηφίστε σήμερα για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της χώρας μας».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία του Νετανιάχου, του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ, με τα υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα θα αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη, αλλά δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις 60 έδρες, που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Κνεσέτ των 120 βουλευτών.

Εκτός από το πολιτικό αδιέξοδο, οι Ισραηλινοί ανησυχούν και για το υψηλό κόστος διαβίωσης με το 44% των πολιτών να δηλώνει ότι θα ψηφίσει με βάση το οικονομικό πρόγραμμα των υποψηφίων. Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί επίσης στην ισραηλινή πολιτική, καθώς προηγήθηκε μία χρονιά με βίαιες ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις, για πολλούς η χειρότερη από το 2015.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More