Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Έτοιμη να εργαστεί για την «αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή»-Έκκληση του ΥΠΕΞ για συστράτευση

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι έκανε σήμερα στο Πεκίνο έκκληση για συστράτευση με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή δηλώνοντας σε αντιπροσωπεία κορυφαίων διπλωματών αραβικών κρατών και χωρών ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα εργαστεί για «την αποκατάσταση της ειρήνης».

«Ας εργαστούμε μαζί για να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση στη Γάζα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ουάνγκ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στα μέλη που συμμετείχαν στην αποστολή συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας μίλησε για ανθρωπιστική καταστροφή που ξετυλίγεται στην Γάζα. Πρόκειται σημείωσε για μια κατάσταση που πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες Κυριακή την επίσκεψη της υπουργικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Σκοπός των συνομιλιών είναι «να προωθηθεί αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο το παλαιστινιακό ζήτημα».

«Η Κίνα είναι καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», είπε ο κ. Ουάνγκ.

«Πάντα υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και πάντα υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του παλαιστινιακού λαού να αποκατασταθούν τα δικαιώματά του και τα θεμιτά εθνικά συμφέροντά του», επέμεινε.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία κάλεσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κάνει στο Πεκίνο τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις και οι φόνοι, πρέπει να παραδώσουμε αμέσως ανθρωπιστικά είδη στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Η Ισραηλινή πρεσβεύτρια στο Πεκίνο Ιρίτ Μπεν- Αμπά δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους σήμερα ότι ελπίζει «από αυτή την επίσκεψη να μην προκύψει κάποια ανακοίνωση σχετικά με εκεχειρία, τώρα δεν είναι η ώρα».

Η ίδια πρόσθεσε πως το Ισραήλ ελπίζει ότι η αντιπροσωπεία θα μιλήσει για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και θα «ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους χωρίς όρους». Παράλληλα σημείωσε ότι οι πλευρές που θα συμμετάσχουν στις σημερινές συνομιλίες θα πρέπει να συζητήσουν «τον ρόλο της Αιγύπτου στη διευκόλυνση (της παροχής) ανθρωπιστικής βοήθειας».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο Ριάντ, σε έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΙΣ απευθύνθηκε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ απορρίφθηκε η ισραηλινή θέση πως η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι αμυντικού χαρακτήρα. Ζητήθηκε επίσης να τερματιστεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσουν οι πωλήσεις και οι δωρεές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More